08 Φεβρουαρίου 2023

ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΠΑΓΕΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΙΩΝ ΕΞΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

 Πάγος

Προβληματισμένοι είναι οι παραγωγοί στην Αργολίδα, εξαιτίας του σημερινού παγετού που έφερε το κύμα κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», το οποίο πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα και το κατά πόσο θα επηρεάσει την παραγωγή τους.
Να υπενθιμήσουμε πως η επίσημα θερμοκρασία σύμφωνα με τον σταθμό της ΕΜΥ στην Πυργέλα Άργους έφτασε μέχρι και τους -4 υπάρχουν όμως και ανεπίσημες μετρήσεις από παραγωγούς  που κατέγραψαν μέχρι και τους -6 σε μεμονωμένες περιοχές.
Στον κάμπο της Αργολίδα το πρωί της Τετάρτης η κάμερα κατέγραψε τους παγοκρυστάλλους που δημιουργούνται από την αντιπαγετική προστασία που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές για να προστατεύσουν τα προϊόντα τους και το φυτικό κεφάλαιο.
O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής στην Αργολίδα σε εσπεριδοειδή και υπαίθρια λαχανικά.  H μείωση στην παραγωγή, που μπορεί να επιφέρει, αναμένεται να αυξήσει και τις τιμές σε κάποια προϊόντα καθώς θα σημειωθεί ελλειψη.
Τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα πέσει ισχυρής έντασης παγετός, γεγονός, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους αγρότες.
Τι είναι παγετός – Τι είναι ολικός παγετός

Παγετός ονομάζεται η μετεωρολογική κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια του εδάφους κυμαίνεται κάτω από το 0 βαθμούς στην κλίμακα Κελσίου. Η εκδήλωση παγετού σε χαμηλό υψόμετρο λαμβάνει χώρα κυρίως κατά τις ανέφελες νύχτες του χειμώνα και ιδιαίτερα όταν σε μια σχετικά επίπεδη περιοχή οι άνεμοι που πνέουν είναι ασθενείς.
Στην περίπτωση δε κατά την οποία έχει προηγηθεί χιονόστρωση, ο συνδυασμός της ξαστεριάς και της χιονοκάλυψης του εδάφους έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλές τιμές.
Κάποιες φορές ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί ώστε η θερμοκρασία να ανέλθει σε θετικές τιμές. Έτσι, αν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας επικρατεί παγετός, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ολικός παγετός.
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.