16 Αυγούστου 2023

Το ξακουστό πανήγυρι της Τεγέας

 Εκκλησία

Κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου είναι πανελληνίως γνωστή η μεγάλη θρησκευτική και εμπορική πανήγυρη που τελείται στον ανακαινισμένο Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επισκοπή της Τεγέας.
 Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο η περιοχή της Τεγέας στην Αρκαδία μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης πολλών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. 
Στην καρδιά του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής σε έναν ειδυλλιακό χώρο, που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια και συνορεύει με πολύ σπουδαία μνημεία της Τεγεατικής αρχαιότητας, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διοργανώνει την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας. 
Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας με τη μακραίωνη ιστορία της στο βάθος των αιώνων συναντάται ήδη από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, συνεχίζεται την περίοδο των προεπαναστατικών χρόνων μέχρι το 1821.
 Χάρη στις ανιδιοτελείς και ακαταπόνητες προσπάθειες των Διοικήσεών του το πανηγύρι της Τεγέας έχει γίνει ένα από τα πιο ξακουστά και οργανωμένα θρησκευτικά-εμπορικά πανηγύρια της Ελλάδος με περισσότερους από 60.000 επισκέπτες ετησίως.