Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

17 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ "ΑΕΙΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας-ΚΑΠΕ διοργανώσε σήμερα στο Ναύπλιο ημερίδα: «Αειφόρα Ενεργειακά Σχέδια Δράσης στους Δήμους της Ελλάδας: Χρηματοδότηση, Υλοποίηση, Παρακολούθηση».


 Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Γραμματέας της αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολιδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος και ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος

Η εκδήλωση στοχεύει να παράσχει κατευθύνσεις στους Δήμους για την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων δράσης τους και στην επιλογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του o Δήμαρχος Ναυπλιέων ανέφερε:  

Ο Δήμος Ναυπλιέων έχει την εξαιρετική τιμή - και ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές γι' αυτή τη σπουδαία ευκαιρία - να φιλοξενεί ως πόλη αυτή την πολύ σπουδαία ημερίδα για τα Αειφόρα Ενεργειακά Σχέδια Δράσης στους Δήμους της Ελλάδας. 

Οι δήμοι έμμεσα ή άμεσα πολύ συχνά καλούνται να αναζητήσουν πόρους στην προσπάθειά τους για βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας σοβαρά εμπόδια, όπως η έλλειψη τεχνικού δυναμικού, περιορισμένους πόρους και πολλές φορές και έλλειψη τεχνογνωσίας.
 

Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι ένας αναγνωρίσιμος τουριστικός προορισμός, και πιστεύω ότι η υιοθέτηση μιας υπεύθυνης και βιώσιμης ενεργειακά κατεύθυνσης όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών, αλλά θα ενισχύσει παράλληλα τον ποιοτικό τουρισμό.
 

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει σε πιλοτικά έργα όπως το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ταμείο , μιας και το ποδήλατο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς που μπορεί να υποκαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα, τουλάχιστον για μικρές και μέσες αποστάσεις που χαρακτηρίζουν την πόλη μας. Το έργο αυτό αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα και για την ευαισθητοποίηση των δημοτών, μιας και είναι έντονο το ειδικό βάρος της συμμετοχής τους για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του δήμου.
 

Ο Δήμος Ναυπλιέων για να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει καταθέσει μια σειρά oολοκληρωμένων προτάσεων στα Προγράμματα Εξοικονομώ Ι, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, το Εξοικονομώ ΙΙ και στις Πράσινες Αγροτικές Κοινότητες, οι οποίες όμως δεν χρηματοδοτήθηκαν.
 

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχοντας στο Σύμφωνο των Δημάρχων έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20-20-20. Με τη διενέργεια του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και αποτυπώνοντας τις υφιστάμενες ενεργειακές καταναλώσεις, θα προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες και έργα μέσα από διαβουλεύσεις με τους δημότες, τα οποία θα ενσωματώσει στη συνέχεια στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό ώστε να παρακολουθεί την υλοποίηση τους.
 

Ανάμεσα στα έργα αυτά δύναται να είναι :
 

· η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων όπου περιλαμβάνονται και τα σχολεία
 

· η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του οδοφωτισμού, για τον οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί μελέτη
 

· η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αντικατάσταση των συμβατικών για θέρμανση και ψύξη, όπως η μελέτη εγκατάστασης συστήματος γεωθερμίας για τη θέρμανση του ανοικτού κολυμβητηρίου και
 

· η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μετακινήσεις, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά δημόσια αυτοκίνητα που θα φορτίζουν σε ειδικούς σταθμού.
 

Βασικό παράγοντα για την υλοποίηση των ενεργειακών παρεμβάσεων αποτελεί η χρηματοδότηση των
  έργων αυτών. Με την κατάλληλη χρηματοδότηση ένα ενεργειακό έργο μπορεί ταυτόχρονα να προστατεύει το περιβάλλον αλλά και τον δημότη με άμεση ή μακροχρόνια μείωση της σπατάλης οικονομικών πόρων. 

Για τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων, οι δήμοι πρέπει να μπορούν είτε να διεκδικήσουν επιχορήγηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και από Ευρωπαϊκάπρογράμματα, είτε να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών καιΔανείων ή από την πρωτοβουλία JESSICA. Κάθε επιλογή έχει προτερήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να αξιολογηθούν ανά περίπτωση, και βάση για αυτό αποτελεί η επαρκής ενημέρωση που αποτελεί και το λόγω της σημερινής εκδήλωσης.
 

Πιστεύω πως η ημερίδα αυτή θα παράσχει τη δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με τα εργαλεία υποστήριξης και ενίσχυσης της αειφόρου ενεργειακής ανάπτυξης των Δήμων, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά.
 


Οποιαδήποτε πρότασή που συμβαδίζει με την εξοικονόμηση ενέργειας, την αειφόρο παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στην ιστορίας και την γεωγραφίας της περιοχής μας να είστε βέβαιοι πως θα τύχη της καλύτερης αντιμετώπισης απ τον δήμο μας.



PHOTO REPORTAZ STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες