Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

10 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ (ΓΟΧ) ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ


Την 27 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο, (10 Οκτωβρίου με το νέο) που είναι η  εορτή του Αγίου και ενδόξου  μάρτυρα Καλλιστράτου  εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης (βοηθό του Μητροπολίτη Κορινθίας Παγκρατίου)  και ηγούμενος της Ιεράς μονής Αγίας Τριάδος   Νεμέας . Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας αρχιερατικός Εσπερινός μετά της λιτής του Αγίου και  το πρωί της 10 Οκτωβρίου 2014  εψάλη ο Όρθρος της εορτής και ακολούθως ετελέσθη η πανηγυρική, πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Επίσκοπο Ανδρούσης Καλλίστρατο. Ευγενώς προσήλθαν και τίμησαν την εορτή του μάρτυρος Καλλιστράτου και τον εορτάζοντα Επίσκοπο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος (ΓΟΧ) κ. Μακάριος ,ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Ευθύμιος ,ο οικείος Μητροπολίτης Κορινθίας Παγκράτιος κι ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πέτρας Δαβίδ.   Η παρουσία των  Ιεραρχών έδωσε μεγάλη χαρά τόσο εις την αδελφότητα όσο και εις όλο το εκκλησίασμα του Ι Ναού της Αγίας Τριάδος. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας ο θεοφιλέστατος Ανδρούσης Καλλίστρατος  αφού ευχαρίστησε όλους για την τιμή που του  έκαναν ,δεξιώθηκε τους  Αρχιερείς, τους Ιερείς και αρκετό κόσμο στο Μοναστήρι.


Βίος Αγίου Καλλίστρατου του Μάρτυρα και συν αυτώ 49 Μαρτύρων

Ο Άγιος Καλλίστρατος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ 49 Μαρτυρήσαντες εορτάζουν στις 27 Σεπτεμβρίου Καταγόταν από την Καρχηδόνα. Οι γονείς του, καθώς και οι πρόγονοί του, ήταν ευσεβέστατοι χριστιανοί.

Όταν μεγάλωσε ο Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στο στρατό σαν νεοσύλλεκτος. Η «ομίχλη» της σαρκολατρείας που επικρατούσε στο στράτευμα δεν επηρέασε καθόλου τον Καλλίστρατο. Αντίθετα μάλιστα, καλλιέργησε ακόμα περισσότερο τις ευσεβείς συνήθειές του. Μια απ' αυτές ήταν να προσεύχεται κατά τη νύκτα.

Αυτό όταν το είδαν οι συνάδελφοί του, τον κατήγγειλαν στο στρατηγό Περσεντίνο (287 μ.Χ.). Αυτός αμέσως τον κάλεσε, και όταν άκουσε και από τον ίδιο ότι είναι χριστιανός, διέταξε και τον βασάνισαν, σκληρά. Κατόπιν, αφού τον έδεσαν μέσα σ' έναν σάκο, τον έριξαν στη θάλασσα. Αλλά με θαύμα ο σάκος σχίστηκε, και δύο δελφίνια έφεραν σώο και αβλαβή τον Καλλίστρατο, στην στεριά. Τότε, 49 στρατιώτες που είδαν το γεγονός πίστεψαν στο Χριστό, και αφού έτρεξαν στον Καλλίστρατο, του είπαν: «Πράγματι, είδαμε ότι υπάρχει στ' αλήθεια και είναι μεγάλος ο Θεός σου, ο οποίος και από τον βυθό της θάλασσας υπερφυσικά σε έβγαλε. Θα μπορούσε, άραγε, να δεχθεί και εμάς τους ειδωλολάτρες;».

Ο Καλλίστρατος τους απάντησε: «Ο δικός μου Κύριος Ιησούς Χριστός, εκείνους που έρχονται κοντά του δεν τους διώχνει. Διότι Εκείνου ο λόγος είναι: «Δεύτε προς εμέ πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς».
Τότε ο Καλλίστρατος κατήχησε όλους αυτούς τους στρατιώτες μέσα στην φυλακή. Ο δε Περσεντίνος, ερχόμενος σε αδιέξοδο από την πίστη τους, όλους τους αποκεφάλισε.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Καλλίστρατος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Βεργιάννης, εγεννήθη το 1969 εις Αθήνας. Αποπερατώσας τας εγκυκλίους αυτού σπουδάς, εκάρη Μοναχός την 24η Δεκεμβρίου του 1987, υπό του τότε Αρχιμ. Παγκρατίου (νύν Μητρ. Κορίνθου και Νεμέας) εις τον ι. Ναόν Αγ. Θεοδώρων, Ν. Σμύρνης. Την 18ην Αυγούστου του 1988, εντολή της ιεράς Συνόδου, εχειροτονήθη Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Μαξίμου, εις τον αυτόν ιερό Ναόν. Την 12ην Ιουνίου 1994 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος υπό του ιδίου Μητροπολίτου, εις τον ως άνω ιερό Ναόν, ενώ τον Μάρτιο του ιδίου έτους μετά του Γέροντός του, τότε Αρχιμ. Παγκρατίου, ξεκίνησαν την ανέγερση της ιεράς Μονής Αγίων Ταξιαρχών Αρχ. Νεμέας, εις την οποίαν κοινοβιάζει εως σήμερον. Σπούδασε εις Αθήνας την Βυζαντινή Μουσικήν και την Βυζαντινήν Αγιογραφίαν τας οποίας και διδάσκει. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσαν ενώ είναι γνώστης της Γαλλικής και της Γερμανικής. Ανέπτυξεν επιτυχήν ιεραποστολικήν και Νεανικήν δράσιν, οργανώνοντας Κατηχητικά σχολεία, Νεανικές Ομάδες, Παιδικές Χριστιανικές Κατασκηνώσεις, Θεολογικούς Κύκλους κ.λ.π. Είναι εκδότης του Περιοδικού της ι. Μητροπόλεως Κορίνθου και Νεμέας «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», όπως και του νεανικού περιοδικού «ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ» και αρθρογραφεί σε πολλές τοπικές εφημερίδες. Διετέλεσεν Γραμματεύς, Διερμηνεύς και Αρχιγραμματεύς της ιεράς Συνόδου της υπό τον Αρχιεπίσκοπον κυρόν Αυξέντιον, και Πρωτοσύγγελος και Ιεροκήρυξ της ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου και Νεμέας από το 1996. Την 25η Μαρτίου 2008 ενεθρονίσθη Καθηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Νεμέας. Την 14ην Μαρτίου 2014 εξελέγη Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ανδρούσης και εχειροτονήθη την 21ην Απριλίου του ιδίου έτους, εις τον ιερόν Ναόν Αγ. Θεοδώρων Ν. Σμύρνης, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Μακαρίου και της περί αυτόν ιεράς Συνόδου.


 STUDIO B&G

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες