Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

19 Αυγούστου 2018

ΝΑΥΠΛΙΟ- ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ




Ένα πράσινο αλογάκι της Παναγίας  επιδεικνύει χορευτικές κινήσεις σε τοποθεσία στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Κυριακή 19 Αυγούστου 2018. Το επιστημονικό του όνομα είναι Mantis Reliigioza, προσευχόμενος μάντης δηλαδή, αλλά στην Ελλάδα το ξέρουμε όλοι σαν αλογάκι της Παναγίας. Το έντομο κάθεται στην άκρη ξύλινης γέφυρας δίπλα στην θάλασσα και απολαμβάνει το νερό μετά τον εξαντλητικό χορό που έκανε προσελκύοντας τα μάτια των λουόμενων που εκείνη την ώρα έκαναν μπάνιο στην παραλία.   Είναι ένα πράσινο έντομο, με εξωγήινη εμφάνιση, που όταν στέκεται όρθιο στα πίσω του πόδια, υψώνει τα μπροστινά στον ουρανό σε στάση προσευχής, εξ΄ου και το όνομά του. Δεν προσεύχεται όμως, απλώς περιμένει τα θύματά του και όταν αυτά εμφανιστούν τα αρπάζει με τα πριονωτά του πόδια και τα καταβροχθίζει. 








 Περιμένει το θήραμά του κρυμμένο στα δέντρα, εκεί που δεν ξεχωρίζει από την υπόλοιπη βλάστηση λόγω χρώματος. Όταν κάποιο έντομο πλησιάσει, απλώνει τα μακριά του πόδια και με απίστευτη ταχύτητα το συλλαμβάνει και το καταβροχθίζει. Το  θηλυκό αλογάκι της Παναγίας είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το αρσενικό. Την άνοιξη, όταν φτάνει η ώρα της αναπαραγωγής, το μικρόσωμο αρσενικό σκαρφαλώνει πάνω της και ακριβώς την ώρα που εκσπερματίζει με μια απότομη κίνηση γυρίζει και του κόβει το κεφάλι.  Το εκπληκτικό είναι ότι το αρσενικό συνεχίζει για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα την ερωτική πράξη, μέχρι να καταφέρει να γονιμοποιήσει το θηλυκό. Ύστερα, το θηλυκό το κάνει μια μπουκιά και παίρνει έτσι τις πρωτεΐνες  που χρειάζεται για να μπορέσει να γεννήσει τα αβγά του.
 Μερικά αρσενικά, γνωρίζοντας ποιο θα είναι το τέλος τους προσπαθούν να αποκολληθούν, αλλά 8 στα 10 έχουν πικρό τέλος. Το φθινόπωρο η θηλυκά γεννάει 10-200 αυγά και πεθαίνει.
  






Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες