Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

11 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ



Είναι παράδοση στην Εκκλησία μας, όταν χηρεύει μια Μητρόπολη, να αρχίζουν οι συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση. Είναι λογικό να γίνεται αυτό όσο κι αν το στηλιτευουν πολλοί. Η Εκκλησία της Ελλάδος διανύει μια από τις πλέον ειρηνικές περιόδους του βίου της. Οι παρεμβάσεις της (άθεης) πολιτείας περιοριζονται ακομη στην περιουσια της και οχι στα προσωπα.

Οπότε οι ιερομόναχοι με τα τυπικά προσόντα είναι αρκετοί και η Ιεραρχία επιλέγει αδέσμευτη πλέον από παρεμβάσεις πολιτικών, στρατιωτικών ή άλλων παραγόντων.

Για μια Μητρόπολη όπως η Λάρισα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε πρόσωπα με πολλά προσόντα και προερχόμενα από θέσεις απαιτητικές..

   


Αλφαβητικά τα πρόσωπα είναι οι

π. Αχιλλιος Τσουτσουρας
π. Ιερωνυμος Νικολοπουλος
Θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης
Θεοφ.Επισκοπος Θεσπιων Συμεων

1.π.Αχιλλιος Τσουτσουρας:

Όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης που χηρευει είναι από τους πρώτους που το όνομα του συζητείται. Ο π. Αχίλλιος είναι πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης Ιγνατίου. Γεννήθηκε το 1973 στη Σαλαμίνα και ακολούθησε τον γέροντά του μόλις εξελέγη στη Λάρισα το 1994. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα και έχει μεταπτυχιακό στη Δογματική. Μιλάει Αγγλικά και είναι άριστος χειριστής των νέων τεχνολογιών. Χαμηλών τόνων όπως ο γέροντας του, φιλακολουθος, αγαπητός στην τάξη των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως- καλλικελαδος γαρ- με μεγάλη παρουσια στη διοίκηση. Είναι στη θέση αυτή από το 1999 έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία. Στα πλεονεκτήματα του είναι πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κλήρο και την τοπική αυτοδιοίκηση της Λάρισας και του Τυρνάβου. Επίσης είναι αγαπητός ανάμεσα στους ιεράρχες όλων των τασεων.

2. π.Ιερωνυμος Νικολόπουλος

Είναι προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του κυνηγού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Υπηρετεί επίσης στην Ιερά σύνοδο ως Γραμματέας Πρακτικογραφος. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα με μεταπτυχιακά στο Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Δίκαιο και την Εκκλησιαστική Ιστορία. Είναι κληρικός με ήθος και πολλες ικανότητες. Γεννηθηκε στην Αθηνα το 1971. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Φθιώτιδος ως Ιεροκυρηκας. Εχει επισης την εκτιμηση των Ιεραρχων κυριως του πολιου Μητροπολίτου Ηλείας.

3. Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Μεθωνης Κλημης Κοτσομυτης

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα με μεταπτυχιακό στη Βυζαντινη φιλολογια και είναι πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Θηβών ως Ιεροκήρυκας και από το 1999 υπηρετεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως προϊστάμενος στον Προφήτη Ηλια Παγκρατίου. Από το 2014 όπου εξελέγη Επίσκοπος Μεθώνης υπηρετεί ως Αρχιγραμματεας της Ιερας Συνοδου. Φιλακολουθος παραδοσιακος εργατικος με δυνατό λόγο.
  



4. Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Θεσπιων

Ο νεότερος καθώς είναι μόλις 40 ετών (γενν 1977) είναι όμως ήδη Νομικός και Θεολόγος και έχει μεταπτυχιακό στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Έρχεται από την Καστοριά και υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η εργατικότητα του είναι απαράμιλλη. Από την ενορία του Αγίου Φανουρίου όπου άφησε άριστες εντυπώσεις, στα καθήκοντα του πρωτοσυγκελου. Είναι ακούραστος και τελειομανής. Το παρουσιαστικό του είναι παραδοσιακό αλλά το κήρυγμά του πάντοτε επίκαιρο. Αν τελικά εκλεγεί στη θέση του Μητροπολίτου Λαρισης ο Αρχιεπίσκοπος δύσκολα θα βρει αντικαταστάτη σαν τον κ.Συμεων.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει ακόμη δώσει το χρισμα όπως γίνεται συνήθως δύσκολα θα δούμε άλλο πρόσωπο έκπληξη. Αν σκεφτεί κανείς πως η πλευρά του Θεσσαλονίκης μολις εξέλεξε τον Φιλίππων από τους κόλπους της και η πλευρά του ισχυρού Μεσσηνίας τον Σταγών, η επιλογή για τον θρόνο του Αγίου Αχιλλίου θα έρθει από τον Αθηνών αλλά σίγουρα θα συγκεντρώνει την εκτίμηση όλων των τάσεων της Ιεραρχίας.

Με πληροφορίες από το www.vimaorthodoxias.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες