Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

20 Φεβρουαρίου 2020

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ RELIGIOUS BULLYING



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ Bullying ή εκφοβισμό ονομάζουμε το φαινόμενο της ψυχολογικής βίας κατά το οποίο ένα άτομο με περισσότερη θρησκευτική δύναμη, επανειλημμένα και εσκεμμένα προκαλεί πόνο ή βλάβη σε ένα άλλο άτομο της ίδιας Θρησκευτικής πίστης που αισθάνεται αβοήθητο να αντιδράσει.

Ο Θρησκευτικός εκφοβισμός μπορεί να συνεχίζεται με την πάροδο του χρόνου και πολλές φορές μένει κρυφός.

Άτομα χαμηλής αυτοεκτίμησης και συναισθηματικής ωριμότητας με πολλά και ποικίλα παιδικά τραύματα στην ψυχή τους όταν βρεθούν σε πλεονεκτική και ισχυρή θρησκευτική θέση, που έτσι τα έφερε η ιστορία, (μειον-εκτικοί άνθρωποι σε πλεον-εκτική θέση) προσπαθούν να αυτοπραγματώσουν το αρρωστημένο εγώ τους και να δηλώσουν τον εαυτό τους με την ποικίλη βία, ψυχική, συναισθηματική, λεκτική κ.α.

Έτσι τακτικά ,με υπερφίαλο ύφος αββά και ήθος αγά ,και με κάθε θρησκευτικό άλλοθι υποδουλώνουν, εκφοβίζουν, ταπεινώνουν, εξευτελίζουν, ,συνθλίβουν συναισθηματικά , περιορίζουν, απομονώνουν, ακυρώνουν, στιγματίζουν, διαβάλουν, (βλέπετε τι τράβηξε ο Άγιος Νεκτάριος από την ενδοθρησκευτική βία) απορρίπτουν τον διπλανό τους… ζώντας μέσα σε μία σαδιστική και επαναλαμβανόμενη σφαίρα που τους χαρίζει κάποια εφήμερα ψευδή αισθήματα υπεροχής ανακουφιζόμενοι από την εσωτερική κόλασή τους και τα ζοφερά μειονεκτικά τους κόμπλεξ και μπερδέματα.

Ο θύτης εμφανίζει ύπουλη συστηματική στοχευμένη επιθετικότητα προς το θύμα, ενώ στους ιεραρχικά ανώτερους υποτάσσεται πλήρως. Είναι αντικοινωνικός με επιφανειακές κοινωνικές σχέσεις ,ναρκισσιστικός ,τυπολάτρης και έχει θεατρινίστικη συμπεριφορά που προσαρμόζεται κατά περίσταση προς εξυπηρέτηση ιδίων αναγκών.

Τελικά απεδείχθη μεγάλη αλήθεια ενός σοφού Μοναχού :

«Το καλύτερο υλικό για τον διάβολο είναι το ψυχικό μπέρδεμα»

Αναγνώστες