Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

02 Ιουλίου 2020

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί αρκεί Προεδρικό Διάταγμα.

Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου που δεν κράτησε πάνω από 20 λεπτά, ήρθε εν μέσω ευρύτατων αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί και ηχηρών παρεμβάσεων.

Το τουρκικό δικαστήριο δεν έλαβε κάποια απόφαση και νίπτει τας χείρας, λέγοντας πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει να το μετατρέψει σε τζαμί, μπορεί να το κάνει με μία υπογραφή.

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Στην ουσία το δικαστήριο τονίζει ότι όπως τότε ο Κεμάλ Ατατούρκ την έκανε νόμιμα Μουσείο, τότε μπορεί να το κάνει το ίδιο νόμιμα και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με αναλυτές ήταν αναμενόμενη, αφού με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος παίρνει χρόνο για να κάνει αυτά που σκέφτεται.

Να αναφερθεί ότι το πρόβλημα της Αγίας Σοφιάς δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο, λόγω της οικουμενικότητας του Ναού.

Τέλος με την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ένα ακόμα διπλωματικό χαρτί στη φαρέτρα του, ενόψει των επισκέψεων του ΥΠΕΞ σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες