Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

19 Οκτωβρίου 2021

Πανσέληνος Οκτωβρίου: "Το θλιμμένο φεγγάρι" πάνω από το Ναύπλιο

 


Πανσέληνος Οκτωβρίου: "Το θλιμμένο φεγγάρι" πάνω από το Ναύπλιο (βίντεο)
Η πανσέληνος του Οκτωβρίου που θα είναι πλήρης τα ξημερώματα της Τετάρτης 20/10 ανέτειλε το απόγευμα της Τρίτης 19 Οκτωβρίου πάνω από το Ναύπλιο.
Με την συγκεκριμένη πανσέληνο πολλοί λαοί γιορτάζουν την «τρομακτική» γιορτή του Χάλογουιν, που από τη δεκαετία του 1940 αποκαλείται «θλιμμένο φεγγάρι»
Η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει και μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα, καθώς ερχεται λίγο πριν από ακόμα ένα αστρονομικό θέαμα, αυτό των Ωριωνιδών.
Πρόκειται για μιας μέτριας έντασης βροχής διαττόντων αστέρων, που πρόκειται να κορυφωθεί στην Ελλάδα τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, της 21ης Οκτωβρίου.
Οι Ωριωνίδες πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την ουρά που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.
Στη «βροχή» αυτή, δεκάδες μετέωρα ανά ώρα εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 67 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.
Πέντε ημέρες μετά, στις 25 Οκτωβρίου, ο Ερμής θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του πάνω από τον ορίζοντα στον πρωινό ανατολικό ουρανό, με την αυγή να είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρησή του.
Στις 29 Οκτωβρίου, η Αφροδίτη θα δεσπόζει στο δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες