Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

23 Δεκεμβρίου 2021

Γιορτές με μάσκες και χωρίς εκδηλώσεις

 



Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στο εορταστικό «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνονται τρείς περιορισμοί:

· Χρήση της μάσκας παντού και διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.


· Διενέργεια rapid test για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα κατά τη 2η και 4η ημέρα της άφιξής τους.

· Αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης σε χώρους μαζικής προσέλευσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα γήπεδα.

Σημειώνεται πως την αμεση εφαρμογή μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων, ζήτησαν από την κυβέρνηση οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η επέκταση της «Ομικρον» στη χώρα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, στη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και στην επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτικής χρήσης διπλής ή υψηλής προστασίας μάσκας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, και υποχρεωτικών τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους.

Παράλληλα, η επιτροπή έχει επεξαργαστεί και πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, στη λογική του περιορισμού της διασποράς του ιού, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και το οποίο θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίασή της. Το πλαίσιο αυτών των μέτρων αφορά περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση, περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και θα κλειδώσουν οριστικά κοντά στα 28 με 29 Δεκεμβρίου είναι:
Πιθανότατα θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αφού στο τραπέζι των ειδικών έχει πέσει το θέμα της καραντίνας και για τους εμβολιασμένους. Μέχρι σήμερα εάν ένας πολίτης εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ ότι πρέπει να μείνει καραντίνα παρά μόνο εθελοντικά. Τα πρωτόκολλα όμως θα επικαιροποιηθούν και οι ειδικοί της επιτροπής εξετάζουν εάν θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να μένουν σε καραντίνα τις μισές ημέρες, δηλαδή 5 και όχι 10 ημέρες που ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί. Άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν. Κάτι που ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει από τον ΕΟΔΥ, την ώρα μάλιστα που οι έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη Μετάλλαξη Όμικρον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες