Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

24 Δεκεμβρίου 2021

Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Αργολίδας στον Άγιο Πέτρο Άργους

 


Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων από τον Μητροπολίτη Αργολίδας στον Άγιο Πέτρο Άργους (βίντεο)
Αρχιερατικός εσπερινός τελέσθηκε την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου και πολιούχο Άργους, επί της Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, παρόντων Ιερέων από την πόλη του Άργους.
Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού και πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη που τέλεσε τον αρχιερατικό εσπερινό και ευχήθηκε σύντομα να απεμπλακούμε από την πανδημία .
Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ. Άλλες Ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα.
Επί Πάπα Ιουλίου Α’ (337-352) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης, όπως πιστεύεται, επί της απογραφής που έγινε επί αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, σε συνδυασμό με υπολογισμό ρήσης του Ευαγγελίου (το οποίο και συνέτεινε) του Προδρόμου λεχθείσα περί τον Χριστόν:
«Εκείνος δει αυξάνειν, εμέ δε ελατούσθαι» (Ιωάνν. γ’30). Με βάση αυτή την υποθετική πηγή, η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες