Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

20 Ιανουαρίου 2022

Εγκληματικές οι ευθύνες της Εκκλησίας, λέει ο Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους - 40 μοναχοί νεκροί από κορωνοϊό«Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ανοχή και από την πλευρά της Εκκλησίας, η οποία δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ύποπτη, ανήσυχη και εγκληματική πολλές φορές», τόνισε για τον θάνατο τουλάχιστον 40 μοναχών του Αγίου Όρους από κορωναϊό, ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

«Και δυστυχώς αυτή την κρίσιμη περίοδο βλέπουμε τα αποτελέσματα. Το λέω ευθέως, εγκληματική, γιατί ενώ μπορούσαν κάποιοι να αντιδράσουν ή να κόψουν κάποιες καταστάσεις, τις άφηναν. Υπάρχει ακόμα αυτή η ανοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η συμπεριφορά είναι εγκληματική, όταν αδιαφορείς», υπογράμμισε.

Όπως είπε, αυτή τη συμπεριφορά την έχουν άνθρωποι μέσα στην Εκκλησία και όχι η ίδια η Εκκλησία.

Σημείωσε ότι η ανοχή είναι αρετή για τον Χριστιανό, αλλά οι συγκεκριμένοι ανέχθηκαν μερικές φορές κάποιες παραβατικές συμπεριφορές μέσα στο χώρο της Εκκλησίας και τις άφησαν στο έλεος του Θεού χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξέλιξή τους.

Υπενθύμισε την επίθεση με βιτριόλι από ιερωμένο, πριν από λίγους μήνες, εναντίον αρχιερέων μέσα στο Συνοδικό Δικαστήριο, λέγοντας πως είναι ένα φαινόμενο που αποκαλύπτει πολλά και η Εκκλησία ανέχθηκε τέτοιες καταστάσεις.

«Αλλά όταν ανέχεσαι κάποιον, πρέπει να είσαι κοντά του, να του δείχνεις αγάπη και συμπαράσταση να προσπαθείς να τον πείσεις να αλλάξει την νοοτροπία του και τον κακό του χαρακτήρα. Αλλά όταν τον ανέχεσαι έναν τέτοιο άνθρωπο και τον αφήνεις μέσα στον ευαίσθητο χώρο της εκκλησίας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και τα βλέπουμε σήμερα, να φεύγουν άδικα άνθρωποι από τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο κ. Βαρθολομαίος εκτίμησε ότι οι μοναχοί που έχουν πεθάνει από κορωναϊό στο Άγιο Όρος είναι πιθανόν πολλοί περισσότεροι από 40, από την έναρξη της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον άλλοι 1.000 έχουν νοσήσει.

Ερωτηθείς για την ένταση ανάμεσα σε αρνητές και εμβολιασμένους μοναχούς στο Άγιο Όρος, ο ίδιος είπε ότι δεν θεωρεί πως πρόκειται για εμφύλιο.

«Σεβαστό ο καθένας να έχει τις απόψεις του, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στο θέμα της πανδημίας, αυτές οι απόψεις δυστυχώς οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα. Και αυτή είναι η έντονη διαφωνία μας, γιατί φεύγουν από τη ζωή άνθρωποι που είναι πολύτιμοι, χρήσιμοι. Εδώ στο Άγιο Όρος δεν είμαστε πάρα πολλοί οι μοναχοί – περίπου 1.800 -2.000- δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα στοιχεία της καταμέτρησης από την απογραφή», διευκρίνισε.Αναφορικά με τις πληροφορίες περί «βιτριολικής ρητορικής» από αντιεμβολιαστές μοναχούς, ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου είπε ότι έχει συναναστραφεί και με μη εμβολιασμένους, εξομολογεί πατέρες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι αρνητές και έχουν τις δικές τους αντιλήψεις.

«Θεωρώ φυσιολογική τη συνύπαρξή μας. Δεν φτάνουμε στα άκρα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είναι στα άκρα, δεν δέχονται κιόλας επικοινωνία, δεν δέχονται και συζήτηση αυτοί οι άνθρωποι», επισήμανε.
«Αυτοί των άκρων συνήθως αποφεύγουν τις συζητήσεις, γιατί προτιμούν το απρόσωπο του διαδικτύου, που μέσα από εκεί μπορείς να χτυπήσεις και να κατηγορήσεις ό,τι θέλεις και όποιον θέλεις. Τους συγκεκριμένους ανθρώπους τους κατηγοριοποιούμε στην κατηγορία των φανατικών. Όταν δεν δέχεσαι στον διάλογο και δεν θέλεις να ακούσεις την αντίθετη άποψη γιατί εμμένεις στη δική σου είσαι φανατικός, αυτός είναι ο ορισμός του φανατικού», δήλωσε.

Απέδωσε το φαινόμενο αυτό, στο γεγονός ότι οι άνθρωποι της γενιάς του, δηλαδή όσοι είναι γύρω στα 50, άκουγαν από μικρά παιδιά για έναν τρόμο και έναν φόβο σε ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία.
«Από παιδιά ακούγαμε για το “666”, για τη Δευτέρα Παρουσία, για τον ερχομό του Αντίχριστου», είπε σχολιάζοντας τις αναφορές περί «σφραγίσματος» με τα εμβόλιο, και περί υποδούλωσης στον διάβολο».

«Αυτό έχει εμπεδωθεί και έχει περάσει στο πετσί αυτών των ανθρώπων που τα διαδίδουν αυτά τα πράγματα. Έπρεπε πάντα να υπάρχει κάτι που προκαλεί τρόμο και φόβο για να ελέγχουν τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς, έχουν αμφιβολίες, ανησυχίες- ανθρώπινα και κατανοητά και σεβαστά αυτά. Μέσα από τον τρόμο, παρουσιάζοντας έναν Θεό τιμωρό και με τον φόβο μη τυχόν κάνεις λάθος γιατί θα σε τιμωρήσει ο Θεός, έφτιαξαν μια θρησκεία και μια πίστη στα μέτρα τους για να κερδίσουν οπαδούς, όχι για να φτιάξουν πιστούς. Δυστυχώς είναι μια παραθρησκεία», υπογράμμισε.

Για την εισαγγελική παρέμβαση για τη δράση των αρνητών στο Άγιο Όρος, που προκλήθηκε έπειτα από παλαιότερη συνέντευξή του ιδίου, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν.

Εξέφρασε τη χαρά του που λειτουργούν οι νόμοι και οι δημόσιες αρχές, αλλά θα προτιμούσε «να μην λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά μόνο όταν βγαίνει ένας καλόγερος από το Άγιον Όρος και καταγγέλλει κάτι».

«Μπορούν να τα μαθαίνουν και από το διαδίκτυο όπου κάποιοι τολμούν βγάζουν δημοσίως τα δικά τους μυθεύματα και τα δικά τους πιστεύω και τις δοξασίες», κατέληξε ο Γέροντας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες