Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

15 Μαρτίου 2022

Θλίψη και αγωνία για τον άδικο πόλεμο κατά Ουκρανίας

 



Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για τις επιστολές τις οποίες απέστειλε τόσο προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο στις 2 Μαρτίου όσο και προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο στις 4η Μαρτίου.

Με τις επιστολές του ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει αφενός τη θλίψη και την αγωνία για τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγεται εις βάρος τής Ουκρανίας και αφετέρου την αρωγή και αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ορθόδοξη εν Ουκρανία Εκκλησία και ιδιαίτερα προς τους εκ του πολέμου Ουκρανούς πρόσφυγες.

Αυτή την αρωγή επιβεβαίωσε ο Μακαριώτατος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο την προηγούμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου.

Εξάλλου, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τη ΔΙΣ για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.


Τα μέλη της ΔΙΣ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, διαπιστώνουν ότι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία φανερώνουν την αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας άφησε ο Χριστός (Ιω. 14:27: «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν»).


Η ΔΙΣ, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, όπως έκανε στο παρελθόν κατά τον πόλεμο και τη βίαιη εισβολή στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο κ.α., τονίζει ότι και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι λύση σε οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι, σε κοινωνικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό καλεί σε πανστρατιά προσευχής για τους πολέμους.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, σε αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει ήδη θέσει δομές τής Αρχιεπισκοπής και Μητροπόλεων, ξενώνες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συνύπαρξις» και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» σε όλη την Ελλάδα στη διάθεση της Πολιτείας για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, ιδίως παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ ταυτόχρονα πολλές Μητροπόλεις σε συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις και φορείς προβαίνουν σε συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού.

Παράλληλα, όρισε την Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αποτελείται από τους μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεο, τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Θεόδωρο Παπαγεωργίου, νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και γραμματέα αυτής τον β’ γραμματέα-πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη, ώστε μαζί με την ορισθείσα αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης να συνεργασθούν για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων με αρμόδια πρόσωπα της Πολιτείας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες