Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

27 Απριλίου 2022

Δράση προστασίας στην Αργολίδα για τις φωλιές μεταναστευτικών πουλιών στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου - Ν. Κίου

 


Προσοχή εδώ υπάρχουν αυγά πουλιών
Την προσοχή όλων μας για την προστασία των παρυδάτιων πουλιών, των φωλιών, των αυγών και των νεοσσών τους εφιστά η Ελένη Πανάγου Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου και το μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Φίλοι του Υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου Μπάμπης Αντωνιάδης που αναφέρουν πως οι ακτές είναι βιότοποι για πολλά είδη και μας δίνουν οδηγίες για τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. 
Την περίοδο αυτή που τα αποδημητικά πτηνά έχουν έρθει στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου ,ετοιμάζουν τις φωλιές τους και πολλά έχουν κάνει τα πρώτα αυγά, όπως οι θαλασσοσφυρίχτες και οι ποταμοσφυρίχτες. 
Τα πτηνά, δυστυχώς για αυτά, κάνουν την φωλιά πάνω στην άμμο σε σημεία που είναι προσβάσιμα από πεζούς και ΙΧ με συνέπεια την καταστροφή των αυγών ,αφού εύκολα μπορούν να πατηθούν. 
Με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελένη Πανάγου και του μέλους του περιβαλλοντολογικού συλλόγου ''Φίλοι του υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου '' , τοποθετήθηκαν προστατευτικές ταινίες και πινακίδες σήμανσης στα σημεία που εντοπίστηκαν οι φωλιές, το πρωί της Τετάρτης 27 Απριλίου. 
Άμεση ανάγκη είναι να τοποθετηθούν πινακίδες που να προειδοποιούν τους οδηγούς των ΙΧ και κυρίως των τροχόσπιτων που εισέρχονται στο χώρο, ότι την περίοδο αυτή τα πτηνά φωλιάζουν στον Υδροβιότοπο.
Στις παραλίες πέρα από απίθανα φυτά συναντά κανείς και πανέμορφα πουλιά, όπως ο Θαλασσοσφυριχτής, όπου επιλέγει την άμμο της παραλίας ή μερικά χαλίκια για να γεννήσει τα αυγά του. 
Γεννά στο έδαφος συνήθως 3 αβγά που δύσκολα διακρίνονται και εύκολα μπορεί να τα πατήσει κανείς κατά λάθος. Η φωλιά γίνεται σε βαθούλωμα στο έδαφος., κοντά σε μικρούς θάμνους. Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η περίοδος είναι πολύ ευαίσθητη για τα πουλιά αυτά και πρέπει να είσαστε πολύ προσεχτικοί.
Ο πληθυσμός του Θαλασσοσφυριχτή στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί σε 1.000-2.000 ζευγάρια. Τρέφεται με ασπόνδυλα κυρίως μαλάκια και καρκινοειδή, γαριδοειδή στο ρηχό νερό, γαιοσκώληκες και έντομα (σκαθάρια, μυρμήγκια, αράχνες, μύγες) στην περιφερειακή ζώνη της αλοφυτικής βλάστησης. Επίσης φυτικό υλικό, όπως καρπούς, σπόρους και γρασίδι.
Όπως αναφέρει η Δράση για την Άγρια Ζωή, όποτε επισκεπτόμαστε την παραλία κατά την αναπαραγωγική περίοδο πρέπει να προσέχουμε:
α) Αν δείτε κάποιο παρυδάτιο να απομακρυνθείτε αμέσως από κει σε απόσταση 50 μέτρων για να νιώσει ασφάλεια ώστε να μπορέσει να τραφεί ή να συνεχίσει ανενόχλητο την επώαση των αυγών του.
β) Καλύτερα να επιλέγετε να περπατάτε δίπλα στο κύμα, τα πουλιά αυτά έχουν τη φωλιά τους συνήθως σε σημείο το οποίο δεν φτάνει το κύμα 5-15 μέτρα από το νερό ή και πιο ψηλά στην αμμουδιά.
γ) Αν πάτε βόλτα με το σκύλο μας στην παραλία καλό είναι να τον έχετε με το λουρί.
δ) Σε καμία περίπτωση δεν οδηγείτε στην αμμουδιά με τη μηχανή σας, ή τη γουρούνα ή το 4Χ4 όχημά σας.
Πέρα από το ότι απαγορεύεται η εκτός δρόμου οδήγηση είναι πολύ πιθανό εν αγνοία σας να καταστρέψετε κάποια φωλιά. Οι ψαράδες, αλλά ακόμα και οι λουόμενοι, συχνά οδηγούν πάνω στην αμμουδιά για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κύμα για να έχουν δίπλα τα σύνεργά τους, κάνοντας τεράστια ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα της παραλίας και σκοτώνοντας άθελά τους νεοσσούς ή καταστρέφοντας τις φωλιές και τα αυγά τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες