Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

08 Αυγούστου 2022

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΓΟΥΣ


 


Με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης τελέστηκε ιερά αγρυπνία την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνης του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Τέθηκε προς προσκύνησιν τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου.

ΒΙΟΣ

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας το 1919. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1957 από τον αδελφό του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Υπηρέτησε ως Γραμματέας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λαϊκός Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος αυτής. Στις 25 Ιουνίου 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Προηγουμένως στις 22 Ιουνίου 1967 η Ιερά Σύνοδος με απόφασή της προσήρτησε στη Μητρόπολη Εδέσσης και την Επαρχία Αλμωπίας, την οποία απέσπασε από τη Μητρόπολη Φλωρίνης. Η χειροτονία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.


Το 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης παραιτήθηκε. Το 1974 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ (12-01-1974) από την κανονική Ιερά Σύνοδο («Πρεσβυτέρα» Ιεραρχία) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η κανονική Ιερά Σύνοδος στις 28 Μαρτίου 1974, «λαβούσα υπ’ όψιν την ανάγκην ειρηνεύσεως της Εκκλησίας και διατελουμένη εν πνεύματι άκρας εκκλησιαστικής οικονομίας και επιεικείας» απεδέχθη την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και αποφάσισε, όπως θεωρήσει, κατ΄ οικονομίαν, ως κανονική την εκλογή για 20 επαρχιούχους ιεράρχες (εκ του συνόλου των 29 των επί της "ιερωνυμικής" περιόδου εκλεγέντων), μεταξύ των οποίων και ο Εδέσσης Καλλίνικος. Ο Καλλίνικος συνέχισε έτσι κανονικά την ποιμαντορία του, ως μέλος της (προεδρευομένης υπό Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ) κανονικής και νόμιμης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντιθέτως, ο αδελφός του, ο Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος Πούλος παρότι είχε καθ΄ όλα κανονική εκλογή [1957 - επί αρχιεπισκοπείας Θεοκλήτου Παναγιωτοπούλου], τον Ιούλιο του 1974 κηρύχθηκε – μαζί με άλλους 11 - έκπτωτος του θρόνου του διότι συμπαρατάχθηκε με τους αντιδρώντες δικτατορικούς “ιερωνυμικούς” μητροπολίτες και προέβη μαζί τους σε ενέργειες που απέβλεπαν στη διασάλευση της ενότητας της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος μερίμνησε για τον καταρτισμό των κληρικών της Μητροπόλεως με τη διοργάνωση θεολογικών συνεδρίων και ιερατικών συνάξεων. Περιόδευε συνεχώς σε όλες τις ενορίες και καλλιέργησε το κήρυγμα και την εξομολόγηση. Ανέδειξε τις τοπικές αγίες, νεομάρτυρα Χρυσή καί μάρτυρα Βάσσα την Εδεσσαία. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε Οικοτροφείο για τους νέους που σπουδάζουν καθώς και Γηροκομείο για τους ηλικιωμένους. Επίσης, ανασύστησε τη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας.

Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου 1984 και ετάφη στο δημοτικό Κοιμητήριο της Εδεσσας μετά από επιθυμία του, καθώς θέλησε να βρίσκεται κοντά στον λαό.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε (23-6-2020) την αγιοκατάταξη του μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης κυρού Καλλινίκου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Αυγούστου.
  Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες