Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

01 Οκτωβρίου 2022

Η βόλτα με το τρενάκι ενθουσίασε τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Ναυπλίου


βόλτα με τρενάκι
Βόλτα με το τρενάκι έκαναν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του Ιδρύματος  Μαρίας Κ. Ράδου (Γηροκομείο) στο Ναύπλιο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Την ιδέα και την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης είχε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Χρήστος Ζέρβας, με την οποία οι ηλικιωμένοι ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν με μεγάλη χαρά.
Η παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων ,υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν 32 χρόνια, το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία φέτος αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων στην ενεργό γήρανση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως με βάση τις προοπτικές μελέτες για τη δημογραφική γήρανση.
 Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9%), μετά τη Γερμανία (8,4%) και την Πορτογαλία (8,5%). 
Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού! 
Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 50 έτη. 
Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.
"Βλέποντας όλα τα παραπάνω στοιχεία αντιλαμβανόμαστε ότι το στοίχημα για υγιή γήρανση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε όλες τις χώρες" αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία . Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΗΕ κήρυξε επίσημα τη δεκαετία 2021-2030 ως «Δεκαετία υγιούς γήρανσης», μία πρωτοβουλία παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της «λειτουργικής ικανότητας» των ηλικιωμένων και της μακροζωίας, αλλά με υγιή και ευχάριστο τρόπο.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο τι δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Χρήστος Ζέρβας αλλά και ηλικιωμένοι για την βόλτα τους στο Ναύπλιο:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες