Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

23 Νοεμβρίου 2022

Εξι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου





Ολοκληρώθηκε στις 11:00 το πρωί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

Μερικοί εκ των Ιεραρχών επέλεξαν να υποβάλουν υποψηφιότητα διά ζώσης, ενώ άλλοι έστειλαν αντιπροσώπους στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Συνολικά υποβλήθηκαν έξι υποψηφιότητες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, καθώς την τελευταία στιγμή, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, γνωστοποίησε μέσω επιστολής ότι δεν θα διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Γιάννης Χαριλάου, ανέφερε ότι οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, ενώ αυτές τις μέρες οριστικοποιούνται οι εκκλησιαστικοί κατάλογοι.

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει πλήρης στήριξη του κράτους στη διαδικασία, ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, έχοντας στην ατζέντα και τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Ο Γιάννης Χαριλάου επιβεβαίωσε ότι οι Ιεράρχες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να διαδεχθούν τον μακαριστό Χρυσόστομο Β' ήταν οι εξής:

Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος
Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος
Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος
Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος
Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας

Οι έξι υποψήφιοι για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

1. Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος, επέλεξε να εκδηλώσει ενδιαφέρον διά του αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυστοστόμου, εκδίδοντας, παράλληλα, ανακοίνωση:

«Αφουγκραζόμενος την εκφρασθείσα επιθυμία ικανού αριθμού πιστών εκ του χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιωτάτης Εκκλησίας μας» ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.

Την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού κατέθεσε εγγράφως προς τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

2. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας

Ο Μητροπολίτης Ταμασού, Ησαΐας, υπέβαλε την υποψηφιότητά του διά του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Θεόδωρου Στυλιανού.

3. Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος

Ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ιωακείμ υπέβαλε την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Μόρφου, Νεοφύτου.

4. Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος

Αυτοπροσώπως υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, αναφέροντας τα εξής:

"Ο καθένας έχει ένα όραμα. Το όραμά μου είναι η συνέχιση του έργου της Αρχιεπισκοπής. Να βρούμε απαντήσεις για τα σύγχρονα προβληματα του κόσμου. Να έχουμε φωνή στο Εθνικό και να μην φύγουμε από την σταθερή μας υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο".

5. Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος

Κι επισήμως υποψήφιος είναι και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος.

"Εύχομαι με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, να βγει ο κατάλληλος και να οδηγήσει το καράβι σαν καλός καραβοκύρης, σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η οποιαδηποτε απόφαση Συνόδου για το αυτοκέφαλο είναι υποχρεωτική για όλους. Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα για την Ουκρανία".

6. Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος

Διά φυσικής παρουσίας υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος




Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες