Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

24 Νοεμβρίου 2022

Την Μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη γιορτάζει η πόλη του Άργους
Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη του Άργους.


Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, τελέστηκε εορταστικός εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, ιερουργούντος του ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσοστόμου Παπουλέση.Την Παρασκευή ημέρα της εορτής θα ψαλεί ο όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος. Τον εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Α.Πουλάς, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ.Μπέγκος, ο Αντιδήμαρχος Γ. Σαρρής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π. Σκούφης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κα.
Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Ή Αγία Αικατερίνη αποτελεί κόσμημα στο χορό των μαρτύρων του 4ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη. Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.

Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε.

Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες