Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

29 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ


Ιερείς
Η πόλη του Ναυπλίου τιμά τον Άγιο Ανδρέα τον πρωτόκλητο στο Ιστορικό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο κάστρο του Παλαμηδιού και είναι αφιερωμένο στον Άγιο.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο π. Παναγιώτης Κιντής, ενώ έψαλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος. Κατά τον εσπερινός παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κωνσταντίνος Ρούτουλας. Ο Ναός του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο προμαχώνα του κάστρου.
Στεγάζεται με ημικυλινδρικό θόλο και εισχωρεί κατά το ανατολικό μισό μέρος μέσα σε μία από τις καμάρες που στηρίζουν τον περίπατο των τειχών. Το ελεύθερο μέρος του είναι δίκλιτο. Το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου κτίστηκε το 1712 από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο.
Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1916 ως φυλακές, και συγκεκριμένα ο προμαχώνας Μιλτιάδης για τους ισοβίτες ή θανατοποινίτες κατάδικους και οι λεγόμενες φυλακές του «Αγιαντρέα» ή «Κατάστημα» γιʼ αυτούς που είχαν ελαφρότερες ποινές. 
Ένα μικρό πλάτωμα, το γνωστό ως «Αλωνάκι» χρησίμευε ως τόπος εκτελέσεων, ενώ οι δήμιοι, πρώην θανατοποινίτες, κατοικούσαν στο επιθαλάσσιο φρούριο, το Μπούρτζι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες