Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

30 Δεκεμβρίου 2022

Ναύπλιο: Τεράστια σε έκταση άμπωτη στην εκπνοή το 2022






Με μια μεγάλη σε έκταση άμπωτη αποχαιρέτα το 2022 την περιοχή του υγροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα, καθώς την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου καταγράφεται το εντυπωσιακό φαινόμενο με τα νερά του Αργολικού κόλπου να έχουν τραβηχθεί πολλά μέτρα προς τα μέσα αποκαλύπτοντας μει τεράστια έκταση που μέχρι χθες ηταν σκεπασμένη με νερό.

Το φαινόμενο έχει γίνει ορατό κατά διαστήματα σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό που ξεχωρίζει στην περιοχή του Ναυπλίου είναι η τεράστια έκταση που αποκαλύπτεται λόγω της πολύ χαμηλής στάθμης του νερού

Το φαινόμενο οφείλεται σε ισημερίες που υπάρχουν μεταξύ Γης και Σελήνης. Δεν οφείλεται σε ενδογενή αλλά σε εξωγενή φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την κίνηση πλανητικών σωμάτων.

Η παλίρροια είναι το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε άνοδο ή πτώση της στάθμης της θάλασσας.


Στην παλίρροια έχουμε:
-Την πλημμυρίδα
-Την άμπωτη
Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατα τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά και καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της στεριάς.

Η άμπωτη είναι επίσης ένα ακόμη αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε πτώση της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατα τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού πέφτει σημαντικά και έτσι η θάλασσα καλύπτει μικρότερο μέρος της στεριάς.

Ο λόγος που έχουμε παλίρροια είναι η συνεχόμενη μεταβολή των θέσεων του ήλιου και της σελήνης βάση ενός σημείου αναφοράς στην γή. Με απλά λόγια η παλίρροια δημιουργείται επειδή αλλάζουν συνεχώς θέσεις η σελήνη και ο ήλιος σε σχέση με ένα σημείο στην γή.

Ο ήλιος και η σελήνη μαγνητίζουν την θάλασσα περισσότερο λόγω της βαρύτητάς τους, όταν βρίσκονται κοντά της. Πιό συγκεκριμένα το μαγνητικό πεδίο πχ της σελήνης ”τραβάει” τη θάλασσα ανεπαίσθητα προς τη σελήνη και έτσι έχουμε την πλημμυρίδα.

Όταν όμως η σελήνη βρίσκεται μακριά από το σημείο μας τότε δεν μαγνητίζει τόσο τη θάλασσα και έτσι έχουμε την άμπωτη.

Τέλος άν ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται στην άλλη μεριά της γής, τότε πάλι έχουμε πλημμυρίδα εξαιτίας της δύναμης της στρέψης της γής.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στις θάλασσες αλλά και σε ποταμούς, λίμνες κλπ.

Αναγνώστες