Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

10 Δεκεμβρίου 2022

Αργολίδα: Στη Νέα Κίο φωταγώγησαν καραβάκι για τα Χριστούγεννα

 Καμπόσος


 Τα λαμπιόνια ανάψαν στο Χριστουγεννιάτικο καράβι στην Νέα Κίο Αργολίδας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022.

Η κωμόπολη της Νέας Κίου είναι μία προσφυγική περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της έχουν έρθει από την Μικρά Ασία.Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι ψαράδες και για αυτό το Χριστουγεννιάτικο δένδρο έγινε καράβι.Τα εκατοντάδες λαμπιόνια άναψε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος δίνοντας έτσι το σύνθημα για καλά Χριστούγεννα σε όλους.Την βραδιά πλαισίωσε μουσικά η δημοτική χορωδία Νέας Κίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου. Η βραδιά έκλεισε με παιχνίδια για τα παιδιά από ταχυδακτυλουργό.

Την εκδηλωση οπαρακολούθησαν, οι αντιδήμαρχοι Δ.Κρίγκος και Π.Μαρλαγκούτσος , ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π. Σκούφης , ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αθλητισμού Ν.Δελλής και η πολιτευτής της ΝΔ Σόνια Τάνταρου Κρίγγου κα.Τι συμβολίζει το στολισμένο καραβάκι

Το στολισμένο καραβάκι είναι ένα ελληνικό έθιμο. Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, στολιζόταν στα σπίτια και στις πλατείες, πριν από την αντικατάστασή του από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί δήμοι επανέφεραν το έθιμο, στολίζοντας στις πλατείες καράβια αντί για έλατα ή και τα δύο.
Σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι στολιζόταν επειδή οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν δεσμούς με τη θάλασσα, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ακόμη, πολλοί ενήλικες και παιδιά εργάζονταν στα πλοία για να φέρουν χρήματα και ψωμί στις οικογένειές τους, ακόμη και τις αργίες. Το καραβάκι συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. 
Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και στις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα. 
Συχνά τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα- στολισμένο καράβι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν και το έθιμο αυτό έχει ατονίσει, κρατάει ακόμα στα νησιά, από όπου και προέρχεται.
Το 1833 στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, από τον βασιλιά Όθωνα, στα ανάκτορα του Ναυπλίου. Μέχρι το 1950, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε επικρατήσει στα ελληνικά σπίτια.
Παρ' όλα αυτά, την 6η του Δεκέμβρη στολίζονται καράβια προς τιμή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ο πρόδρομος του Σάντα Κλάους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες