Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

16 Φεβρουαρίου 2023

Η γρίπη των πτηνών σκοτώνει αδιακρίτως, ακόμη και θαλάσσια λιοντάρια: Θα είναι η επόμενη πανδημία στους ανθρώπους

 



Η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμη πιο επιβλαβής για τον άνθρωπο λόγω της συνεχιζόμενης πρωτοφανούς επιδημίας, φοβούνται οι ειδικοί.

Οι περιπτώσεις του δολοφονικού στελέχους H5N1, που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, έχουν ήδη μεταπηδήσει από πουλιά σε αλεπούδες, ενυδρίδες και βιζόν.

Έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους κορυφαίους ιολόγους ότι το θανατηφόρο παθογόνο είναι τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην εξάπλωση στους ανθρώπους – ένα εμπόδιο που μέχρι στιγμής το έχει σταματήσει από το να πυροδοτήσει μια πανδημία.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) έχει τώρα προειδοποιήσει ότι τα θηλαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «δοχεία ανάμειξης» για διαφορετικούς ιούς γρίπης, δυνητικά απελευθερώνοντας μια νέα παραλλαγή που θα μπορούσε να είναι «πιο επιβλαβής» για τον άνθρωπο.

Το στέλεχος H5N1 έχει ήδη ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50 τοις εκατό μεταξύ των ανθρώπων.


Ωστόσο, λιγότερα από 900 κρούσματα μεταξύ ανθρώπων έχουν εντοπιστεί από την πρώτη το 1997, επειδή δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Για σύγκριση, το ποσοστό θνησιμότητας του Covid όταν εμφανίστηκε στη σκηνή ήταν 3 τοις εκατό, ενώ ο Έμπολα κυμαινόταν από 25 έως 90 τοις εκατό σε προηγούμενα κρούσματα.

Ένας «άνευ προηγουμένου» αριθμός κρουσμάτων γρίπης των πτηνών έχει αναφερθεί σε όλο τον κόσμο από τον Οκτώβριο του 2021.


Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ενημέρωσης που φιλοξενήθηκε από το Science Media Centre, κορυφαίοι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι η παγκόσμια απάντηση που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλίμακας του ζητήματος μπορεί να μην είναι έτοιμη

Έχει φτάσει σε νέες περιοχές και είχε «καταστροφικές επιπτώσεις» τόσο στην υγεία όσο και στην καλή διαβίωση των ζώων, δήλωσε χθες η WOAH.

Το ξέσπασμα θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα προς το ζην όσων εξαρτώνται από την πτηνοτροφία, καθώς και να προκαλέσει ένα «ανησυχητικό ποσοστό» θανάτων μεταξύ άγριων πτηνών και ορισμένων θηλαστικών, ανέφερε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει έναν αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε αυτό το ξέσπασμα, το οποίο είναι ασυνήθιστο επειδή δεν εξαφaνίσηκε τους καλοκαιρινούς μήνες όπως συνήθως.

Σχεδόν 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα H5N1 έχουν ανιχνευθεί σε πτηνά στην Αγγλία στο τρέχον ξέσπασμα.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις μεταξύ αλεπούδων και ενυδρίδων, οι οποίες πιστεύεται ότι μολύνθηκαν αφού έφαγαν νεκρά πτηνά που είχαν γρίπη των πτηνών.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται μεταξύ των θηλαστικών, κάτι που θα έδειχνε ότι είχε πάρει μια ενοχλητική μετάλλαξη που θα μπορούσε, θεωρητικά, να διευκολύνει τη μόλυνση των ανθρώπων.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν τα θηλαστικά μεταδίδουν τον ιό.

Ο WOAH δήλωσε: «Αυτό προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για την απειλή για την υγεία των κατοικίδιων και άγριων ζώων, τη βιοποικιλότητα και ενδεχομένως για τη δημόσια υγεία. «Η τρέχουσα κατάσταση υπογραμμίζει τον κίνδυνο η γρίπη των πτηνών H5N1 να προσαρμοστεί καλύτερα στα θηλαστικά και να μεταδοθεί σε ανθρώπους και άλλα ζώα.

«Επιπλέον, ορισμένα θηλαστικά, όπως το βιζόν, μπορεί να λειτουργήσουν ως δοχεία ανάμειξης για διαφορετικούς ιούς γρίπης, οδηγώντας στην εμφάνιση νέων στελεχών και υποτύπων που θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβή για τα ζώα ή/και τον άνθρωπο».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη των πτηνών πιστεύεται ότι είναι ήδη περίπου 50 τοις εκατό παγκοσμίως.

Προειδοποίησε ότι τα πρόσφατα κρούσματα μεταξύ των εκτρεφόμενων βιζόν προκαλούν ανησυχία, επειδή μια απότομη αύξηση των μολύνσεων μεταξύ θηλαστικών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους «επιδεινώνει» τον κίνδυνο ο Η5Ν1 να προσαρμοστεί καλύτερα στα θηλαστικά και στους ανθρώπους.

Ο WOAH σημείωσε ότι συνεχίζονται μελέτες για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού μεταξύ των θηλαστικών.

Προέτρεψε τα έθνη να διατηρήσουν ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών μεταξύ των οικόσιτων και άγριων πτηνών, να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου με αυστηρούς κανόνες βιοασφάλειας στα αγροκτήματα και να προστατεύσουν τους ανθρώπους σε στενή επαφή με άγρια ​​πτηνά.




Οι αυξημένες προειδοποιήσεις έρχονται μετά την ανακάλυψη του ιού H5N1 ότι εξαπλώνεται μεταξύ των ενυδρίδων και των αλεπούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και το Scottish Marine Animal Strandings Scheme (SMASS) επιβεβαίωσε σήμερα ότι τέσσερις νεκρές φώκιες – μία σε κάθε ένα από το Aberdeenshire, τα Highlands, το Fife και το Orkney – βρέθηκαν θετικές στη γρίπη των πτηνών.

Αυτές οι αποκαλύψεις ακολουθούν την επιβεβαίωση μιας «ανησυχητικής» επιδημίας μεταξύ βιζόν σε φάρμα στην Ισπανία τον Οκτώβριο.

Εκατοντάδες θαλάσσια λιοντάρια έχουν επίσης πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών στο Περού τις τελευταίες εβδομάδες, λένε οι αρχές.

Τα αποδημητικά πτηνά πιστεύεται ότι έχουν μεταδώσει την ασθένεια, με τα θηλαστικά να τρέφονται με μολυσμένα πτώματα.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος κυβερνητικός σύμβουλος την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση «μεταμορφώνεται αρκετά γρήγορα σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο καθηγητής Ίαν Μπράουν, διευθυντής επιστημονικών υπηρεσιών στο The Animal and Plant Health Agency (Apha), διερωτήθηκε επίσης εάν οι υγειονομικοί φορείς έχουν «μάθει όλα τα μαθήματα από τον Covid» και εάν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές επιτήρησης.

Προειδοποίησε ότι η «επέκταση της ικανότητας του ιού να μολύνει άλλους πληθυσμούς ξενιστών» προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία.

Ο καθηγητής Μπράουν πρόσθεσε: «Αυτό μεταφέρει τον ιό σε μέρη και θέσεις και οικολογικά συστήματα που δεν υπήρχαν πριν. Αυτό αυξάνει την έκθεση σε άλλους πληθυσμούς ».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, την περασμένη εβδομάδα είπε σε μια εικονική ενημέρωση αυτή την εβδομάδα ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε» για μια πιθανή πανδημία γρίπης των πτηνών.

Είπε: «Προς το παρόν, ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο για τους ανθρώπους ως χαμηλό. «Αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα παραμείνει έτσι και πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo».

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η γρίπη των πτηνών είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για την πυροδότηση της επόμενης πανδημίας.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στην απειλή του ανασυνδυασμού – με τα υψηλά επίπεδα στελεχών ανθρώπινης γρίπης να αυξάνουν τον κίνδυνο να μολυνθεί ένας άνθρωπος και από τη γρίπη των πτηνών.

Αυτό θα μπορούσε να δει ένα θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών να συγχωνεύεται με μια μεταδοτική εποχική γρίπη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες