Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

13 Μαρτίου 2023

Οι Απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας Αργολίδας στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Ν. Επιδαύρου για τον Ακάθιστο Ύμνο

 



Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας θα πραγματοποιήσει Θρησκευτική Εκδρομή στις 31-3-2023 στην Ι.Μ. Ταξιαρχών της Νέας Επιδαύρου ημέρα του Ακάθιστου Ύμνου.
Στην εν λόγω Θρησκευτική Εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν εκτός από τα Μέλη του Συνδέσμου οι συνταξιδιώτες που έχουν συμμετάσχει στις Εκδρομές και φίλοι του Συνδέσμου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας θα μεταβούμε στην Παλιά Επίδαυρο με ελεύθερο χρόνο.

Το κόστος θα ανακοινωθεί σε άλλη μας ανάρτηση ανάλογα με τις συμμετοχές που πρέπει να δηλωθούν μέχρι 15 του μηνός όπου τότε θα γίνει γνωστό και η ώρα αναχώρησης.


Η Μονή Ταξιαρχών Νέας Επιδαύρου βρίσκεται εκατό μόλις μέτρα δεξιά, στο 5ο χιλ. της παλαιάς Εθνικής Οδού

που οδηγεί από την Νέα Επίδαυρο στο Ναύπλιο. Η Μονή αυτή είναι χτισμένη κάτω από τον επιβλητικό όγκο του όρους Αραχναίο, που είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Αργολίδας και Κορινθίας. Πολύ κοντά στο οδόστρωμα ένα καλλιτεχνικό κυκλικό προσκυνητάρι, με κεραμοσκεπή, ειδοποιεί τον περαστικό για την ύπαρξη της Μονής Ταξιαρχών

Η Μονή κτίσθηκε περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα από κλιμάκιο μοναχών που κατέβηκαν από την ορεινή Μονή Καλαμίου. Από το ναό και τα αρχικά κτίρια της Μονής δεν φαίνεται να σώζεται σήμερα, παρά μόνο μέρος εκείνων, που στηρίχτηκαν με την πρώτη ανακαίνιση της Μονής το 1593.Φαίνεται ότι τα αρχικά κτίρια ήταν από ευτελή υλικά που δεν άντεξαν στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, αφού δεν γίνεται λόγος για σεισμό ή άλλη καταστρεπτική ενέργεια. Ισόβιος ηγούμενος, ορίστηκε από το Πατριαρχείο, ο Ιερομόναχος Δαμασκηνός, χάρις τον ζήλο, την εργατικότητα και την οικονομική δυνατότητα του οποίου ανακαινίστηκε η Μονή.που οδηγεί από την Νέα Επίδαυρο στο Ναύπλιο. Η Μονή αυτή είναι χτισμένη κάτω από τον επιβλητικό όγκο του όρους Αραχναίο, που είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Αργολίδας και Κορινθίας. Πολύ κοντά στο οδόστρωμα ένα καλλιτεχνικό κυκλικό προσκυνητάρι, με κεραμοσκεπή, ειδοποιεί τον περαστικό για την ύπαρξη της Μονής Ταξιαρχών

Η γυναικεία αδελφότητα έλαβε την σκυτάλη και συνέχισε τον ιστορικό βίο της Μονής από το φθινόπωρο του 1945 με γενικό διαχειριστή τον ιερομόναχο Θεόκλητο Σαμιώτη. Τον Νοέμβρη του 1949 ανέλαβε την ηγουμενεία η Χριστονύμφη Παναγιωτοπούλου έως το Μάιο του 2006 που απεβίωσε.

Το παλαιό καθολικό της Μονής Ταξιαρχών κατεδαφίστηκε, το έτος 1945 και στη θέση του κτίσθηκε ο σημερινός ναός με τη φροντίδα της γυναικείας αδελφότητας της Μονής. Ο νέος ναός, μικρών διαστάσεων, είναι ρυθμού βυζαντινού, σταυροειδής με τρούλο. Αργότερα για εξοικονόμηση χώρου, προστέθηκε στο αρχικό κτίσμα ένας στενός επιμήκης πρόναος, που απομακρύνει το οικοδόμημα ακόμη περισσότερο από τα βυζαντινά πρότυπα.

Πάντως ο σημερινός ναός των Ταξιαρχών είναι πολύ ωραία διακοσμημένος και προσφέρεται για τις καθημερινές προσευχές των μοναχών και τη στέγαση των επισκεπτών. Απέναντι από τον ναό, στη δυτική πλευρά, ήταν παλαιότερα η κύρια είσοδος της Μονής, η οποία σήμερα έχει μετατεθεί στο νοτιοανατολικό άκρο του τετράπλευρου κτιρίου της Μονής.

Αξιόλογο εξωμοναστηριακό κτίσμα είναι το νεκροταφείο της Μονής. Είναι και αυτό μικρών διαστάσεων και τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες