Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

23 Μαρτίου 2023

"Η Μεγάλη ύφεση προ των πυλών - Το παρελθόν μας δίνει της λύσεις" (γράφει ο Δρ. Γεώργας Αναστάσιος)

 

Του Δρ. Γεώργα Αναστάσιου.

Όπως οι εξελίξεις μαρτυρούν , βρισκόμαστε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο . Αυτό σημαίνει ότι οι ισορροπίες αλλάζουν και άρα αλλάζει και το Παγκόσμιο status qvo. Ο πολυπολικος κόσμος είναι πλέον πραγματικότητα.

Βασικός παράγοντας για την ανάδειξη νέων Παγκόσμιων Δυνάμεων αποτελούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές , η ενέργεια και κατεπεκτασιν η οικονομία . Όποιος παίκτης καταφέρει να ελέγξει την παραγωγή αλλά και την μεταφορά της ενέργειας , αποκτά ενα σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα για παγκόσμια κυριαρχία . Η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο της περιοχής , που λόγο των πλουτοπαραγωγικών της πηγών , θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάδειξη των νέων Παγκόσμιων Ηγεμόνων . Την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρασία , όπως και τα Βαλκάνια

Η τέταρτη βιομηχανική Επανάσταση , είναι η Ψηφιακή εποχή . Όλα αλλάζουν στο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο Διακυβερνήσεις αλλα και οικονομίας . Σύγχρονος έχουμε και την στροφή προς την Πράσινη ενέργεια , αλλα και ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής διαβίωσης .

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες , όπως της Αμερικής αλλα και οι Ευρωπαϊκές , όπως και της Ιαπωνίας , Κίνας και Αυστραλίας , αναζητούν εναγωνίως φυσικούς Πόρους , είτε γιατί δεν έχουν , είτε γιατί δεν είναι αρκετοί , για να στηρίξουν αυτήν την Μετάβαση στην Νεα ψηφιακή εποχή . Είτε πρόκειται για ενέργεια , πετρέλαιο , φυσικο αεριο , είτε για ορυκτά , χρήσιμα για την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας , την δημιουργία υπολογιστών , προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας , αεροσκάφη , πύραυλοί , είτε κινητών τηλέφωνων , δορυφόρων , αλλα και εργαλείων για την πράσινη ενέργεια , όπως φωτοβολταικων , ανεμογεννητριών , εξιδεικευμένων μηχανών παραγωγής ενέργειας .

Αυτή η αναζήτηση των φυσικών πόρων , οδηγεί τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες στην χάραξη της στρατηγικής τους , στον οικονομικό πόλεμο , οσο και προς το παρόν σε τοπικές συρράξεις , όπως στην Μέση Ανατολή , την Ουκρανία , την Αφρική , αλλα και την Ευρασία , Αρμένια – Αζερμπαϊτζάν .

Η ζήτηση παραμένει τεράστια , όπως μάθαμε πρόσφατα η Γαλλία προμηθεύθηκε εμπλουτισμένο ουράνιο από την Ρωσία , για την λειτουργία των Πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας , για να θωρακιστεί ενεργειακά , ύστερα από την ενεργειακή κρίση που συνεχίζουμε να βιώνουμε .
Αποτέλεσμα είναι ότι η δυσκολία εξεύρεσης νέων Φυσικών πόρων , να αναφερουμε πως το 70% αυτων είναι συγκεντρωμένη στην περιοχή της Ευρασίας , αυξάνει την τιμή πρόσκτησης τους . Αυτό οδηγεί στον πληθωρισμό .

Αρα ο πληθωρισμός στην οικονομία σημαίνει την ακρίβεια των παραγόμενων αγαθών που προκύπτουν από τις πρώτες ύλες τους φυσικούς πόρους δηλαδή . Παράδειγμα η ενεργειακή κρίση η οποία οδήγησε σε αύξηση της τιμής της ενέργειας , κατεπεκτασιν της παραγωγής , της μεταφοράς και εν τελεί των τροφικών αγαθών .

Ο πληθωρισμός συρρικνώνει το εισόδημα του πολίτη , ο οποίος χάνει αγοραστική δύναμη , υστερεί η ανάπτυξη , αυξάνει η ανεργία , χάνονται θέσεις εργασίας , μειώνονται οι επενδύσεις και επομένως οδηγούμαστε σε οικονομική ύφεση .

Βλέποντας να διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση , το παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό σύστημα , οι τράπεζες , για να προσελκύσουν κεφάλαια , απαραίτητα για την Λειτουργία τους , αυξάνουν τα επιτόκια , για να προσελκύσουν καταθέσεις , ενώ συγχρόνως επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογικής καινοτομίας η σε ομόλογα αυξημένου κινδύνου , όπως τα ΑΤ1 , «Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε σύγκρουση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Ζερόμ Λεγκράς , ενώ ένας διευθύνων σύμβουλος βρετανικής τράπεζας το έθεσε ακόμη πιο ωμά: Οι Ελβετοί έχουν σκοτώσει αυτή τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τους δανειστές. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική αν τιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. 

Αυτή όμως η οικονομική στρατηγική επιλογή , εγκυμονεί τον κίνδυνο του αυξημένου ρίσκου . Κατά συνέπεια όταν λόγω πληθωρισμού και μη επαρκούς ελέγχου αυτων των στρατηγικών εκ μερους των εποπτικών αρχών και παρουσία θεμάτων κακοδιαχείρισης , της χρηματοπιστωτικής απορρύθμισης, της αναβίωσης των "ζωωδών ενστίκτων” στη Wall Street και της άνοδού του πληθωρισμού αποτέλεσαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που οδήγησε σε χρηματοπιστωτική αστάθεια και διακυμάνσεις των επιτοκίων. Αυτό ήταν - οι χρεοκοπίες τραπεζών ξεκίνησαν εκ νέου.

Τις τελευταίες ημέρες, ανασύρθηκαν μνήμες του 2008 και του 2009 (όταν μόνο στα δύο αυτά έτη χρεοκόπησαν 165 τράπεζες). Γράφει ο Roger Lowenstein στους New York Times αποτέλεσμα η απόσυρσης κεφαλαίων από τους καταθέτες . Η ελλείψει εμπιστοσύνης επομένως οδηγεί τους καταθέτες να άρουν την εμπιστοσύνη τους στα τραπεζικά ιδρύματα , ζητώντας πίσω τις καταθέσεις τος , αλλα και στους επενδυτές . Αυτό οδηγεί σε αδυναμία τα τραπεζικά ιδρύματα στο να εξεύρουν τόσα κεφάλαια , με συνέπεια την πτώχευση τους . Αυτό συνέβη με την SVB , αλλα και με την Credit Suisse .

Συνεπώς , όλο το παγιοποιημένο οικονομικό χρηματοπιστωτικό σύστημα διακυβερνήσεις , ήδη δείχνει με ηχηρό τροπο τα πρώτα σημάδια κινδύνου , λαμβάνοντας υπόψιν την θεωρία του ντόμινο , αλλα και της δομικής ανεπάρκειας του . Δηλαδή η γραμμική απεικόνιση του μέλλοντος , αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αναπροσαρμογές , οδηγεί σε αλλαγές ραγδαίες στην Γεωπολιτική εικόνα και των ισορροπιών που έχουμε σήμερα ,και στο τέλος σε μεγάλες ανακατατάξεις .

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ Ε Μακρόν μίλησε για οικονομία πολέμου , που επιβάλετε να υιοθετηθεί . Αυτό σημαίνει διακοπή της επεκτατικής πολιτικής , ακριβαίνει το χρήμα και μειώνονται οι κοινωνικές παροχές , με απώτερο σκοπό την συγκεντρώσει πόρων , για την αντιμετώπιση των οικονομικών αλλαγών και αναγκών και την θωράκιση των κρατικών οικονομίων , οσο και την διάσωση του παγκοσμίου οικονομικού συστήματος Διακυβερνήσης.

Αυτό πρέπει να οδηγήσει όλες τις Κυβερνήσεις σε μια νεα αναθεωρήση και προσαρμογή του νέου οικονομικού μοντέλου διακυβέρνησης που εχει επιλεχτεί , οσο και σε αυστηρότερο έλεγχο των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα , με απώτερο σκοπό να αποφύγουμε τα χειροτέρα .
Η ιστορία καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός είναι αναγκαία συνθήκη για την πολιτική ελευθερία. Δεν είναι όμως και ικανή συνθήκη είπε ο Milton Friedman . Για να γίνει και ικανή , θα πρέπει να συνυπολογίσει και τους πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον .

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες