Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

23 Μαΐου 2023

Αργολικόραμα: Ψαράδες της Αργολίδας συμμετέχουν σε πρόγραμμα για την ρύπανση και την υπεραλίευση

 Εθελοντές

Οι ψαράδες του Αργολικού Κόλπου υιοθετούν ένα βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης. Απέχουν από την αλιεία κατά τον μήνα Μάιο, σημαντικό μήνα για την αναπαραγωγή ψαριών.
Το συγκεκριμένο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός ακτών και άλλων φυσικών τοπίων. Σκοπός του προγράμματος είναι οι αλιείς να αλλάξουν σταδιακά τις αλιευτικές τους μεθόδους σε πιο βιώσιμες πρακτικές και αυτό γίνεται και με την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων για την βιώσιμη αλιεία που προσφέρονται στους αλιείς μέσα από το Πρόγραμμα.
Για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα υλοποιείται στην Νέα Κίο. 23 αλιείς παρακολούθησαν σεμινάρια για την ασφαλή απελευθέρωση των σαλαχιών και των καρχαριών από τα δίχτυα τους και έμαθαν για τον αλιευτικό τουρισμό την Παρασκευή 19 Μαϊου.
Οι αλιείς θα συμμετέχουν σε καθαρισμούς στον υγρότοπο καθώς και σε άλλα τοπία φυσικής ομορφιάς της περιοχής μεταξύ 23- 26 Μαϊο.
Τι αναφέρει το Ίδρυμα Αργολικού Περιβάλλοντος

Οι άνθρωποι κατοικούν στις ακτές του Αργολικού Κόλπου για πολλές χιλιετίες – οι πρώτοι άποικοι έφτασαν τουλάχιστον πριν από 40.000-50.000 χρόνια. Αργότερα, η περιοχή είδε την άνοδο ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού στον κόσμο, με τις μεγάλες ακροπόλεις των Μυκηναίων να προκαλούν ακόμα δέος μέχρι σήμερα.
Δύο χερσόνησοι στη βορειοανατολική Πελοπόννησο πλαισιώνουν τον Αργολικό Κόλπο. Το ορεινό ανάγλυφο βυθίζεται στα νερά του Αιγαίου Πελάγους, που στην καρδιά του κόλπου φτάνουν σχεδόν ένα χιλιόμετρο βάθος. Γύρω από την ακτή, πλαγιές που καλύπτονται από δάση και ποικίλοι μεσογειακοί θάμνοι είναι διάσπαρτες με μικρές κοιλάδες που καλλιεργούνται κυρίως με εσπεριδοειδή και ελαιώνες.
Οι παράκτιες λιμνοθάλασσες και οι υγρότοποι αποτελούν σημαντικά φυτώρια ψαριών και τόπους αναπαραγωγής και διατροφής για εκατοντάδες είδη αποδημητικών πτηνών. Στα βαθιά νερά του κόλπου, κοπάδια σαρδέλας, τόνου και άλλων ειδών καταδιώκονται από δελφίνια, φώκιες και άλλα κορυφαία θαλάσσια αρπακτικά.
Ενώ αυτή η απίστευτη συγκέντρωση βιοποικιλότητας βρίσκεται επί του παρόντος υπό πίεση από μια ποικιλία ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιαστεί το φυσικό κεφάλαιο της περιοχής για χάρη της οικονομικής ανάπτυξης. Πράγματι, μόνο προστατεύοντας το πρώτο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το δεύτερο.
Θα υποστηρίξουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή βιωσιμότητας στην περιοχή υποστηρίζοντας προγράμματα που προωθούν ευεργετικές πρακτικές σε πολλούς βασικούς τομείς:

Προστασία και Ανάπλαση Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων
Μείωση των απορριμμάτων
Οικοτουριστική Ανάπτυξη
Αναγεννητική Γεωργία

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες