Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

09 Οκτωβρίου 2023

ΝΕΟΥΣ ΄΄ΒΟΗΘΟΥΣ'' ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΕΛΕΞΕ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




Επίσκοπος Τανάγρας εξελέγη ο Αρχιμ. Απόστολος Καβαλιώτης



Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμ. Απόστολος Καβαλιώτης, Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ιεραρχία εξέλεξε τον Αρχιμ. Απόστολο Καβαλιώτη Επίσκοπο Τανάγρας με ψήφους 42.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Διευθυντής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα ΤΘ.

Είναι διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και διδάσκει στο Δ.Π.Θ., ΠΜΣ, τμήμα ελληνικής φιλολογίας, Δ.Α.Φ.. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού του Ε.Κ.Π.Α., τομέας ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, στο Δ.Α.Φ. και μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του ΑΠΘ, στη γλώσσα και φιλολογία του Δ.Π.Θ. και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στην ισότητα των δυο φύλων. Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «η περί εκκλησίας έννοια και τα όρια αυτής στα πλαίσια της οικουμενικής κίνησης».

Είναι εθελοντής του ΟΗΕ επί 34 χρόνια.

Είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής IAC UNESCO, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, τακτικό μέλος της εθνικής επιτροπής ψυχικής υγείας, τακτικό μέλος των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για τα κέντρα ημέρας ατόμων με Δ.Α.Φ.

Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας με αρμοδιότητα τις ευπαθείς ομάδες επί Υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αν. Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Special Olympics HELLAS, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας.

Έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα μια μονογραφία με έρευνα για την επαγγελματική απασχόληση της μουσουλμάνας, ρομά, πομάκας και χριστιανής γυναίκας του Νόμου Ροδόπης, μία μονογραφία για τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας, ένα κεφάλαιο στα Αγγλικά σε διεθνή συγγραφή του Βατικανού με θέμα τη Θεία Ευχαριστία και τρία παραμύθια, που μεταφράστηκαν στα Αγγλικά.

O Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε το 2023 τον π. Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.

Συμμετέχει με εισηγήσεις και έρευνα σε παγκόσμια συνέδρια και αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2007), τους Special Olympics International και Ελλάδος ως κήρυκας του εθελοντισμού(2011),τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον χρυσό Σταύρο του Τάγματος της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της ελληνικής δημοκρατίας (2015), το Βατικανό με το 1ο διεθνές βραβείο έρευνας και παιδαγωγικής επιστήμης των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca (2016), τον Π.Ο.Υ το 2016 για τη διεθνή ερευνά του για τον μητρικό θηλασμό, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (2020) και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (1992), τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Είναι επίτιμος Δρ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Καβάλας και ανακηρύχτηκε παμψηφεί επίτιμος Δημότης Θάσου και Καβάλας.

Επίσκοπος Σαλώνων εξελέγη ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης


Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Η Ιεραρχία εξέλεξε τον Αρχιμ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη Επίσκοπο Σαλώνων με ψήφους 48.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΑΛΩΝΩΝ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος (Μωυσής) Σωτηριάδης, γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1961.

Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1984 και από τη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου το 2001.

Έλαβε τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master/Licenza) Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης το 1987, ενώ το 1988 παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ως υπότροφος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και οικότροφος του Almo Collegio Capranica.

Παρακολούθησε παραδόσεις Βυζαντινής Ιστορίας, Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ασχολήθηκε με έρευνα σε Γερμανικές Πανεπιστημιακές και Εκκλησιαστικές Βιβλιοθήκες κατά τα έτη 1988-1991 ως υπότροφος της Συνόδου των Γερμανών Επισκόπων και της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.

Καρείς μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων και λαβών το μοναχικό του όνομα από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο, χειροτονήθηκε στην Κατερίνη Διάκονος το 1992 και Πρεσβύτερος το 1997 από το Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο και υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, στην οποία ανήκει ως Ιεροκήρυξ.

Από το 1995 είναι Διευθυντής της «Βαρναβείου Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης» Κατερίνης, την οποία οργάνωσε, εξόπλισε και εμπλούτισε.

Υπηρέτησε στη Μέση και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση ως φιλόλογος (1995-2000).

Το 2000 αποσπάσθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εισήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου και διορίστηκε αρχικά Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων (2000-2001) και στη συνέχεια Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (2001-2005).

Kατόπιν αποφάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολούθησε μαθήματα εκκλησιαστικής διπλωματίας στην Pontificia Accademia Ecclesiastica της Ρώμης (2003-2005) ως υπότροφος του «Ιδρύματος Ελληνισμού Δαμιανού» και οικότροφος του Βελγικού Κολλεγίου.

Από τον Οκτώβριο του 2005 και ως το Σεπτέμβριο του 2012 υπηρέτησε, μετά από Συνοδική απόφαση, στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου το 2009 συνόδευσε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ στην επίσημη επίσκεψή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία των επίσημων συζητήσεων για το πρόβλημα της φτώχειας στην Ευρώπη.

Από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελγικού Γαλλόφωνου Πανεπιστημίου της Louvain.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος σε αποστολές, συνελεύσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε Έφορος Πολιτισμού του παλαιότερου και σημαντικότερου πολιτιστικού Συλλόγου της Πιερίας «Εστία Πιερίδων Μουσών».

Συνέγραψε την Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους (1999 Α΄ τόμος), μετέφρασε στα ελληνικά από τα ιταλικά α) τον τόμο «Icone Mariane. Storia e culto» (1997 Città Nuova Ed.), β) το ιταλικό βιβλίο "Reliquiari Bizantini a Venezia" του E. Morini στον τόμο "Ιερά λείψανα Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία", (έκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2005), και υπήρξε ο επιμελητής του επετειακού τόμου του Δήμου Κατερίνης «Κατερίνη. Εβδομήντα χρόνια ιστορία, κοινωνία, πολιτισμός» (2001).

Μέλος της «Ομάδας Εργασίας για την Ευρωπαϊκή ένταξη» της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του «Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» (ΚΕΚ/CEC) και μέλος της "Ομάδας Εργασίας για τη θεολογία της Δημιουργίας" του "Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Περιβαλλοντικού Δικτύου" (ECEN).

Υπήρξε εκλεγμένο Ορθόδοξο μέλος των Προπαρασκευαστικών Επιτροπών για τις Γενικές Συνελεύσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/KEK) της Λυὠν (2009) και της Βουδαπέστης (2013), όπου εξελέγη μέλος της νέας εικοσαμελούς Κεντρικής Επιτροπής (New Governing Board).

Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.

Ο Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος εξελέγη Επίσκοπος Ταλαντίου


Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος.

Η Ιεραρχία εξέλεξε τον Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο Επίσκοπο Ταλαντίου με ψήφους 57.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου.



Επίσκοπος Θεσπιών εξελέγη ο Αρχιμ. Παύλος Κίτσος


Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμ. Παύλος Κίτσος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων.

Η Ιεραρχία εξέλεξε τον Αρχιμ. Παύλο Κίτσο Επίσκοπο Θεσπιών με ψήφους 56.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΕΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΕΣΠΙΩΝ ΠΑΥΛΟΥ

Ὁ θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Θεσπιών κ. Παῦλος (κατά κόσμον Γεώργιος Κίτσος) γεννήθηκε στή Χρυσούπολη Καβάλας τό 1967.

Πέρασε τὰ πρώτα παιδικά του χρόνια στὸ Ὀέλντε τῆς Γερμανίας καὶ τὰ ὑπόλοιπα στὴ Χρυσούπολη ὅπου ὁλοκλήρωσε τὶς ἐγκύκλιες σπουδές του.

Εἶναι πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μὲ μεταπτυχιακή ἐξειδίκευση στὸ Κανονικό Δίκαιο.

Σπούδασε Νομική καὶ ἔλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στὸ Δίκαιο τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἔνωσης.

Εἶναι πτυχιούχος Ψυχολογίας καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ Πολιτισμοῦ καἰ ἔχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στὴ Δημιουργική Γραφή. Γνωρίζει τὴν ἀγγλική καὶ τὴν ἰταλική γλῶσσα.

Ἐκάρη Μοναχός στήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μαριῶν Θάσου στίς 4.8.1995 καί τήν ἑπομένη (5.8.1995) χειροτονήθηκε Διάκονος ἀπό τόν Γέροντά του, Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων κυρὸ Προκόπιο.

Στίς 26.12.1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος καί ἔλαβε αὐθημερόν τό ὀφφίκιο τοῦ Ἀρχιμανδρίτη ἀπό τόν ἴδιο Μητροπολίτη.

Ἀπό τῆς χειροτονίας του διακονεῖ ὡς Ἱεροκῆρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φιλίππων καὶ ὡς Διευθυντής τοῦ Πολίτειου Γηροκομείου Χρυσουπόλεως Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΟΥΣΑ, ἐνῶ εἶναι μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς ΜΦΗ Ο ΑΓΙΑΣ ΣΙΛΑΣ Καβάλας.

Εἶναι ἐπίσης Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἀποστόλου Σίλα Καβάλας.

Ἔχει τήν εὐθύνη τοῦ Γραφείου Ὀρθοδόξου Μαρτυρίας, τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Βιβλιοθήκης καὶ τοῦ Γραφείου Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς μὲ ἀρκετὲς ἱεραποδημίες στὴν Ἀφρικὴ, κυρίως στὴν Οὐγκάντα καὶ στὴν Ἀσία.

Διετέλεσε διευθυντής τοῦ Οἰκοτροφείου τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Λυκείου Νέας Καρβάλης καὶ καθηγητής τοῦ Τμήματος Ἐκκλησιαστικῆς καὶ Πολιτιστικῆς Κατάρτισης τοῦ ΙΕΚ Καβάλας.

Εἶναι συνεργάτης στὸ παράρτημα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐταιρείας Ἀντιρευματικοῦ Ἀγῶνα ΕΛΕΑΝΑ Χρυσούπολης.

Ο Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου εξελέγη Επίσκοπος Σκοπέλου


Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Η Ιεραρχία εξέλεξε τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου Επίσκοπο Σκοπέλου με ψήφους 54.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΕΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος (κατά κόσμον Ιωάννης) Ευσταθίου, του Αναστασίου και της Μαρίας, κατάγεται από τις Ροβιές Ευβοίας και γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1969.

Στη Χαλκίδα περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και εν συνεχεία εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, εκ της οποίας απεφοίτησε το έτος 1990.

Εισαχθείς με κατατακτήριες εξετάσεις στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το πτυχίο το έτος 1995.

Εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ και χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1992, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη), και διωρίσθηκε Γραμματεύς παρά τω Πρωτοσυγκέλλω της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ενώ το 1995 διωρίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ Αυτής.

Το 1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Το 1997 χειροθετήθηκε Πνευματικός-Εξομολόγος.

Από λαϊκός διακονεί το θείο κήρυγμα, είναι Κατηχητής, Καθηγητής Ειδικών Σχολών Κατηχητών-Κατασκηνωτικών Στελεχών, Σχολών Γονέων και Στελεχών Ποιμαντικού Έργου και παραγωγός Ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το 2001 αποσπάσθηκε επί διετία στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας, όπου και υπηρέτησε εξυπηρετώντας τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των ενοριών των πόλεων Bari, Foggia και Chieti-Pescara.

Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας στο Μπάρι της Ιταλίας (Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica ''San Nicola'').

Επιστρέψας το 2004 διωρίσθηκε, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου Β΄ (Τριανταφύλλου), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και το 2006 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου Πρωτοσύγκελλος Αυτής.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών» Νομού Ευβοίας και είναι Αντιπρόεδρος του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου Ρώσσου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και του Γηροκομείου Χαλκίδος.

Δημοσιεύει άρθρα εποικοδομητικά σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ομιλεί Ιταλικά και Αγγλικά.
Επίσκοπος Λακεδαιμονίας εξελέγη ο Αρχιμ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος


Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Η Ιεραρχία εξέλεξε τον Αρχιμ. Θεόφιλο Μαντζαβράκο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας με ψήφους 55.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λακεδαιμονίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΕΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, κατά κόσμον Γεώργιος, γεννήθηκε τό 1976 στό χωριό Μυρτιά Λακωνίας. Ἀνατράφηκε καί πραγματοποίησε τίς ἐγκύκλιες σπουδές του στόν τόπο καταγωγῆς του. Ἔλαβε τό ἀπολυτήριο ἀπό τό ἐκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου τό 1995.

Εἶναι ἀπόφοιτος τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν καί ἔχει παρακολουθήσει ὅλα τά ἐπιμορφωτικά σεμινάρια πού ἔχουν πραγματοποιηθεῖ στήν Ἱερά Μητρόπολη.

Τό ἔτος 2000 ἐκάρη μοναχός ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας καί Σπάρτης κ.κ. Εὐσταθίου στήν ἱστορική Ἱερά Μονή τῶν Ἁγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Διάκονος χειροτονήθηκε στίς 30/01/2000 στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Σπάρτης καί ὑπηρέτησε ὡς

Διάκονος στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης. Στίς 8/3/2002 ὑπό τοῦ ἰδίου Μητροπολίτου χειροτονήθηκε στήν Ἱερά Μονή τῶν Ἁγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης Πρεσβύτερος καί στίς 25/03/2009 ἔλαβε τό Ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου.

Διά ἔλλειψη Ἱερέων μετά μεγάλης προθυμίας ἐφημέρευσε σέ 13 χηρεύουσες ἐνορίες ἐνώ ἀπό τό 2007 Ὑπηρετεῖ ὡς Ἐφημέριος, Ἱεροκήρυξ, Κατηχητής καί Πρόεδρος τοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Εὐαγγελιστρίας Σπάρτης.

Ἐπίσης εἶχε γιά ἀρκετά χρόνια τήν εὐθύνη διά τήν λειτουργική ἐξυπηρέτηση τοῦ Στρατοπέδου ΚΕΕΜ Σπάρτης καί τήν πνευματική καθοδήγηση τῶν ὁπλιτῶν.

Τοῦ ἔχει ἀνατεθεῖ ἡ ἐποπτεία λειτουργίας τοῦ κοινωνικοῦ Προγράμματος «Βοήθεια στό Σπίτι», ἡ ἐποπτεία τῆς λειτουργίας τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί ἡ ἐποπτεία τῆς λειτουργίας τῆς Σχολῆς Ἁγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου».

Εἶναι πρόεδρος τῶν δύο προσκυνηματικῶν Ἱερῶν Ναῶν α) Ἁγίου Δαβίδ τοῦ ἐν Εὐβοία καί Ἁγίου Ἰακώβου, Ποταμιᾶς καί β) Ἁγίου Νικολάου ἐν Κατσαροῦ. Ἀπό τό ἔτος 2010 εἶναι συνεργάτης τοῦ ραδιοφωνικοῦ σταθμοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας. Ἀπό τό ἔτος 2014 ἕως σήμερα εἶναι μέλος τοῦ Μητροπολιτικοῦ Συμβουλίου. Ἀπό τό 2000 διακονεῖ τίς ἐκκλησιαστικές κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ὡς ὑπεύθυνος Ἱερέας καί πνευματικός.

Τό ἔτος 2018 ὁ Σεβασμιώτατος τοῦ ἀνέθεσε τά καθήκοντα τοῦ Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Διά ἀποφάσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου εἶναι ὑπεύθυνος διά τήν λειτουργική ἐξυπηρέτηση ὅλων τῶν Ἱερῶν Μονῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί Ἡγούμενος τῆς ἀνασυσταθείσης Ἱστορικῆς Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς Ταϋγέτης. Ἐχρημάτισε Ἡγούμενος τῶν Ἱερῶν Μονῶν Ὁσίου Θωμᾶ τοῦ ἐν Μαλαιῷ καί Ζωοδόχου Πηγῆς Καστρίου, μέχρι τῆς ἐπανδρώσεως αὐτῶν.

Ἐπίσης, κατόπιν ἀποφάσεως τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί συγκαταθέσεως τοῦ Μητροπολίτου εἶναι ἀντιπρόσωπος-Οἰκονόμος τοῦ ἐν Σπάρτῃ Ἱεροῦ Μετοχίου τῆς Παναγίας Πορταϊτίσσης.


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες