Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

17 Δεκεμβρίου 2023

Ναύπλιο: Το Πυροσβεστικό Σώμα τίμησε τους Προστάτες του Αγίους

 Αξιωματικοί της πυροσβεστικής

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη, των Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων, Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Ναύπλιο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.
Όπως κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία τιμά τους Προστάτες της, Τρείς Παίδες εν Καμίνω. Στο Ναύπλιο η Πυροσβεστική Υπηρεσία τίμησε τους τρεις αγίους για φέτος στον Ι.Ν.  Αγίου Δημητρίου στο Στρατόπεδο Ναυπλίου.
Το πρωί τελέσθηκε Aρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου. Κατά τις Ιερές ακολουθίες συμμετείχε και λειτούργησε ,ως Ιερέας για πρώτη φορά ο νεοχειροτονημένος π. Νικόλαος Μίχος .
Το παρών έδωσαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας κ. Παππάς, ο Διοικητής της Π.Υ. Ναυπλίου Βασίλειος Γεωργόπουλος, αξιωματικοί και απλοί πυροσβέστες καθώς και απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Τρείς Παίδες αναγνωρίζονται από το 1981 ως προστάτες Άγιοι του Πυροσβεστικού Σώματος και η ημέρα μνήμης τους καθιερώθηκε από το 1991 ως η επίσημη ημέρα δοξολογίας και εορτασμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου τους Προστάτες του Άγιους Τρεις Παίδες, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ.
Με τη στάση ζωής τους, οι Τρεις Παίδες αποτελούν ένα διαχρονικό ηθικό πρότυπο καθήκοντος, σηματοδοτώντας τη βαθιά Χριστιανική Πίστη, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την αποφασιστικότητα, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον άνθρωπο και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Ο προφήτης Δανιήλ είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες και έζησε στα τέλη του 7ου με τις αρχές 6ου π.Χ. αιώνα. Ανήκε στη φυλή του Ιούδα, ήταν από βασιλικό γένος και γεννήθηκε στην Άνω Βηθαρά.
Νήπιο ακόμα, οδηγήθηκε μαζί με τους γονείς του αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα. Με την πρόνοια του Ναβουχοδονόσορα, ο Δανιήλ (που ο αυτοκράτορας μετονόμασε Βαλτάσαρ) με τους τρεις Εβραίους νεαρούς, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ, σπούδασαν στην αυτοκρατορική αυλή. Επειδή η απόδοσή τους στις σπουδές ήταν άριστη, όταν ενηλικιώθηκαν ο βασιλιάς τους έδωσε μεγάλη θέση στο κράτος. Μάλιστα ο Δανιήλ είχε το χάρισα να ερμηνεύει όνειρα και αργότερα προφήτευσε και τον ερχομό του Υιού του ανθρώπου.

Κάποτε όμως ο Ναβουχοδονόσωρ, έκανε δική του χρυσή εικόνα και απαίτησε απ’ όλους τους αξιωματούχους και το λαό να την προσκυνήσουν. Ο Δανιήλ έλειπε σε αποστολή. Ήταν όμως οι τρεις παίδες, που δεν προσκύνησαν την εικόνα. Αμέσως καταγγέλθηκαν στο βασιλιά. Αυτός τους είπε ότι, αν πράγματι δεν προσκύνησαν, τους περιμένει το καμίνι της φωτιάς. Τότε οι Τρεις Παίδες απάντησαν: «Άκου βασιλιά, ο ουράνιος Θεός, τον οποίο εμείς λατρεύουμε, είναι τόσο δυνατός, που μπορεί να μας βγάλει σώους και αβλαβείς από το καμίνι της φωτιάς και να μας σώσει από τα χέρια σου. Αλλά και αν ακόμα δεν το κάνει, να ξέρεις ότι τους θεούς σου δε λατρεύουμε και την εικόνα σου δεν προσκυνάμε».
Πράγματι, όταν τους έριξαν στη φωτιά, οι τρεις παίδες βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με το Δανιήλ, όταν ο Δαρείος τον έριξε στο λάκκο των λεόντων, επειδή έκανε την προσευχή του, ενώ ο βασιλιάς είχε διατάξει για 30 μέρες να μη κάνει κανείς ιδιαίτερη προσευχή.
Βλέποντας το θαύμα ο Δαρείος, κράτησε το Δανιήλ στην αυλή του, όπου παρέμεινε και πέθανε σε βαθιά γεράματα, πιθανότατα, στα Σούσα.
Η Ημερήσια διαταγή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά για τον εορτασμό της ημέρας Μνήμης των προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω»

"Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες/ριες, Σπουδαστές/ριες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας,Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, Πολιτικοί Υπάλληλοι του Σώματος, Συμβασιούχοι και Εθελοντές Πυροσβέστες.
Οι Άγιοι Τρεις εν Καμίνω Παίδες αποτελούν το θρησκευτικό σύμβολο του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάθε χρόνο, τη 17η Δεκεμβρίου, εορτάζουμε με ευλάβεια και κατάνυξη τους Προστάτες μας -Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ- οι οποίοι, παρότι αξιωματούχοι στη Δημόσια Διοίκηση της Βαβυλώνας, αρνήθηκαν να προσκυνήσουν, σύμφωνα με τα ήθη των ειδωλολατρών, τη Χρυσή Εικόνα του βασιλέως Ναβουχοδονόσορ, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο θάνατός τους δια πυράς. Ωστόσο, η ακλόνητη πίστη τους στο Θεό, τους φύλαξε από την πύρινη λαίλαπα.
Το σθένος, η τόλμη, και η αποφασιστικότητα των Αγίων Προστατών μας αποτελούν πρότυπα αρετής, τα οποία ενστερνιζόμαστε όλοι όσοι ανήκουμε στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρά τις κοινωνικές και επαγγελματικές αντιξοότητες, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στα καθήκοντά μας.
Το έργο μας απαιτεί διαρκή αγώνα, σκληρή και συστηματική δουλειά, ομαδικό πνεύμα και συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας, για να καταστήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα, πιο αξιόμαχο, περισσότερο αξιόπιστο και αποτελεσματικό για τον πολίτη.
Αναγνωρίζοντας την καθημερινή προσπάθεια όλων σας προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχω παρά να εκφράσω την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήριά μου, καθώς με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προσφέρετε καθημερινά τις υπηρεσίες σας στο κοινωνικό σύνολο, κάνετε υπερήφανο τον Ελληνικό λαό, που σας εκτιμά, σας εμπιστεύεται, και σας συμπαραστέκεται
Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας, αλλά και στους απόστρατους συναδέλφους μας, που έγραψαν τη δική τους ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Σώματος και τους οποίους έχουμε χρέος να τιμούμε εμείς, οι νεότεροι.

Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα."

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες