Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

07 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποίηση αγροτών στην Αργολίδα: Από τις δυσκολότερες χρονιές λόγω της ακαρπίας στις ελιές

 Αγρότες έξω από την Π.Ε. Αργολίδας

Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, στο Ναύπλιο πραγματοποίησε μετά από Γενική Συνέλευση του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ) την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη το πρωί.
Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Ιωάννη Μαντζούνη στον οποίο επέδωσαν τα αιτήματα τους και ο οποίος υποσχέθηκε πως θα τα μεταφέρει στον Περιφερειάρχη και την κεντρική διοίκηση. 
Σε ανακοίνωση τους οι αγρότες της Αργολίδας αναφέρουν:
 
"Την Κυριακή 26 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνάντηση για την ακαρπία στην ελιά στην Σκάλα Αταλάντης, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε ότι το πρόβλημα με την ακαρπία είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο κάποιες περιοχές. Όπως συνολικά είναι και όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και διαμορφώνουν όρους υποβάθμισης της ελαιοπαραγωγής και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, όπως και τα άλλα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής , οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, η κερδοσκοπία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων πάνω στον δικό μας κόπο και ιδρώτα, η παντελής έλλειψη προστασίας της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου, η μηδενική κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής όπως εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αρδευτικά αποστραγγιστικά έργα κλπ, ακόμα και στοιχειώδη έργα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.
Η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και ολόκληρες περιοχές στην χώρα μας, έχουν επιβιώσει, έχουν βιοποριστεί και έχουν ευδοκιμήσει από την καλλιέργεια της ελιάς διαχρονικά. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι συνυφασμένα με την διατροφή του λαού μας, καθώς επίσης και προϊόντα με σημαντικό ισοζύγιο εξαγωγών για την χώρα μας.
Φέτος που εξελίσσεται μια από τις δυσκολότερες χρονιές όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας, υπολογίζουμε την μείωση στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών πανελλαδικά σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στον νομό μας υπολογίζουμε ότι έχουμε μια μείωση της παραγωγής πάνω από 80%! Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών.
Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά, και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.
Έχουμε την δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε πολλοί, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το εισόδημα μας και την ζωή μας στην ύπαιθρο.
Διεκδικούμε:

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.
- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για την δακοκτονία.
- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.
Επίσης διεκδικούμε συνολικά:

- Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα εκσυγχρονισμού του Αναβάλου, και στο αντλιοστάσιο και στα αρδευτικά δίκτυα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για το πρόβλημα της αφαλμύρωσης του νερού. Να προχωρήσουν οι συνδέσεις για όλες τις περιοχές. Να δημιουργηθούν αρδευτικά φράγματα όπου υπάρχει δυνατότητα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
- Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση στις ζωοτροφές, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη.
- Στελέχωση των δομών υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να αρθούν τα κλεισίματα σε ΕΛΤΑ, τράπεζες κτλ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες