Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

20 Δεκεμβρίου 2023

Εκπαίδευση πυροσβεστών στο Ναύπλιο με τον εξομοιωτή «Fire Dragon»

 Εξομοιωτής πυροσβεστικής

Ο Fire Dragon, ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκεται στο Ναύπλιο  προκειμένου να εκπαιδεύσει τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Αργολίδας αλλά και εθελοντές πυροσβέστες.
Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των πυροσβεστών, ο Fire Dragon, έπιασε δουλειά, εκπαιδεύοντας πυροσβέστες και εθελοντές στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς αστικού τύπου, δηλαδή σε μια πυρκαγιά σε σπίτι, μια βιοτεχνία, σε χώρο συνάθροισης κοινού ή σε ένα ξενοδοχείο κλπ.
Όπως εξηγεί ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας Πύραρχος Αναστάσιος Παππάς οι πυροσβέστες καλούνται να εφαρμόσουν σύγχρονες επικαιροποιημένες τεχνικές κατάσβεσης και να εκπαιδευτούν στη χρήση νέων αυλών αστικής πυρόσβεσης, κατανοώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές του έναντι των παλαιότερων. Καλούνται επίσης να αντιμετωπίσουν σενάρια , τα οποία θέτει ο εκάστοτε εκπαιδευτής, ο οποίος βρίσκεται και αυτός εντός του χώρου εκπαίδευσης μαζί με τους εκπαιδευόμενους.
Όλα τα σενάρια είναι άκρως ρεαλιστικά διότι υπάρχουν πραγματικές εστίες φωτιάς, έντονος καπνός όπου δημιουργεί ένα περιβάλλον με μηδενική ορατότητα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 500+ βαθμούς στην οροφή του χώρου εκπαίδευσης ενώ στο χώρο που ενεργούν οι πυροσβέστες οι θερμοκρασία είναι πάνω από 200 βαθμούς κελσίου. 
Σε αυτό το περιβάλλον ο πυροσβέστης καλείται να αντιμετωπίσει και να κατασβέσει 6 εστίες φωτιάς και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσει έρευνα για την εύρεση εγκλωβισμένου ατόμου και τη διάσωσή του, το οποίο και θα πρέπει να αφήσουν σε ασφαλές μέρος.
Ο εκπαιδευτής κ. Καγιαλής επισημαίνει ότι: «Φυσικά όλοι μας, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, μπορούμε και ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες αυτές διότι φέρουμε τον προβλεπόμενο και απαιτούμενο υπηρεσιακό ατομικό εξοπλισμό μας. Οι εκπαιδευτές έχουν αρκετά χρονιά εμπειρίας σε μάχιμες υπηρεσίες και έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά σχολεία του εξωτερικού».
Το εκπαιδευτικό ταξίδι του Δράκου, ξεκίνησε το 2016 και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 5000 άτομα περίπου οι οποίοι είναι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εθελοντές πιστοποιημένοι του Π.Σ, προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών καθώς και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες