Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

10 Ιανουαρίου 2024

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ για τον μήνα Ιανουάριο

 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣΣυνήλθε επί διήμερο, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

- Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας (24-3-2024). Κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

- Αποφάσισε να αφιερώσει την έκδοση των Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2025 στην επέτειο συμπληρώσεως 1700 ετών από την σύγκληση της εν Νικαία Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

- Ενέκρινε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα αποσταλεί κατ’ έθος προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας για τον φετινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας.

- Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου: α) περί της πορείας υλοποιήσεως της λειτουργίας των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) και β) περί της επιτυχίας των αποφοίτων των Εκκλησιαστικών Λυκείων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε νέες Ιερές Ακολουθίες και ασχολήθηκε με αποσπάσεις κληρικών, θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Κατά το διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας επισκέφθηκαν την Ιερά Σύνοδο νέοι και νέες, στελέχη Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης για να ενημερωθούν σχετικά με την Κεντρική Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Συνοδικό σύστημα που την διέπει.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού.

Οι νέοι έψαλαν πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και έλαβαν την ευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος τους απηύθυνε πατρικές ευλογίες και νουθεσίες.

Ακολούθως ξεναγήθηκαν στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, την Βιβλιοθήκη και την Συνοδική Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη.

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες