Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

28 Φεβρουαρίου 2024

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Απεργιακή συγκέντρωση στο Άργος - Συγκινητική η συμμετοχή μαθητών

 Πανό διαμαρτυρίας

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη ακούστηκε ξανά την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.
Στο Άργος πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή στην πλατεία Αγίου Πέτρου στις 10:30, ενώ ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την συμμετοχή εργατικών σωματείων, αγροτών, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών, αυτοαπ;ασχολούμενων,  μαθητών και σπουδαστών.
Εναν χρόνο μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 ανθρώπων στις «ράγες» της εγκληματικής πολιτικής κόστους – οφέλους, σωματεία και φορείς διατράνωσαν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» συντρίβεται κάθε δικαίωμα και ανάγκη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Σε μια περίοδο που οι μισθοί εξαϋλώνονται από την ακρίβεια, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο», η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, με συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης, αποφασίζουν να απαντήσουν με απεργία. 
Τη στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους» βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων, εκατοντάδες συνδικάτα απεργούν και διεκδικούν κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Το απεργιακό μέτωπο μετρά πλέον περισσότερες από 300 αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 37 και οι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα τις 22!
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για απεργιακές αποφάσεις που πάνε κόντρα στην υπονομευτική στάση της ηγετικής ομάδας ΓΣΕΕ, η οποία αρνήθηκε την προκήρυξη απεργίας και διαβουλεύεται με την κυβέρνηση στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» για τα ψίχουλα του βασικού μισθού.
Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ καθώς και η ΕΛΜΕ
Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι Ομοσπονδίες από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και από τις συγκοινωνίες η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Επίσης, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών από τις 9:00 το βράδυ την Τρίτη 27 Φλεβάρη έως τις 9:00 το βράδυ την Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Κάλεσμα στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά περιοχή συμμετέχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Σε μαζική συμμετοχή καλούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και άλλων πόλεων καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. 
Δεμένα τα βαπόρια, καθηλωμένα τα αεροπλάνα, «φρένο» στα τρένα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, απόφαση για 24ωρη απεργία την Τετάρτη πήρα τα Σωματεία Εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη ως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών έχουν πάρει απόφαση για απεργία, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στις 28 Φλεβάρη. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν θέση υπέρ της ασφάλειας των επιβατών και των πληρωμάτων και διεκδικώντας όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, συστήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.
Παναττική απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επιπλέον, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών).
Οι μικροί επαγγελματίες στον δρόμο, απεργούν οι αυτοκινητιστές ταξί

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.
Η ΟΒΣΑ και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. «Στις 28 Φλεβάρη όλοι στον δρόμο μαζί με όλο τον λαό. Να βροντοφωνάξουμε και πάλι, έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ.
Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών περιλαμβάνεται και η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και  Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την συγκέντρωση στο Άργος:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες