Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

12 Φεβρουαρίου 2024

Η εορτή του Αγίου Βλασίου στην Άρια Ναυπλίου

 

ΝΑΥΠΛΙΟ

Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα Επισκόπου Σεβάστειας Βλασίου του θαυματουργού στο ομώνυμο εκκλησάκι, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Άριας στο Ναύπλιο. Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία από το Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο  

Να σημειωθεί πως το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε ένα λοφίσκο με θέα ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου. Η λειτουργική ζωή του ναού μετρά πάνω από 150 χρόνια, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία καθώς και ο κτήτοράς του.

Την παλαιότερη ιστορική αναφορά για την ύπαρξη της Άρειας τη συναντάμε το έτος 1149 στο υπόμνημα του Λέοντος, Επισκόπου Άργους και Ναυπλίου, που αναφέρει ότι έκτισε την Αγία Μονή «κατά την τοποθεσίαν της Αρείας». Φαίνεται ότι στο λόφο αυτό, πάνω από την Άρεια, καταλήγουν υπόγεια νερά, καθώς παλαιότερα υπήρχαν τέσσερις τουλάχιστον μεγάλες πηγές νερού σε διάφορα σημεία του, με σημαντικότερες την ομώνυμη πηγή της Άρειας και την πηγή του μοναστηριού της Αγίας Αρείας που είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.

Ο επισκέπτης της Άρειας έχει μια μοναδική θέα του μισού σχεδόν Αργολικού κάμπου. Εκτός από το Παλαμήδι και την πόλη του Ναυπλίου που βρίσκεται απλωμένη μπροστά του, είναι ορατό και το Μπούρτζι που προστάτευε το λιμάνι του Ναυπλίου.

Ακόμα από την Άρεια είναι ορατό το Άργος με την αρχαία ακρόπολή του (Λάρισα), η Τίρυνθα με τα Κυκλώπεια τείχη της, το βόρειο άκρο του αργολικού κόλπου με την αρχαία Λέρνη και το γειτονικό Κιβέρι, όπου βρίσκονταν οι θερινές κατοικίες των Φράγκων Ντε-Λα-Ρός, αρχόντων της Αθήνας και του Ναυπλίου.

Στο κέντρο του παλαιότερου τμήματος του χωριού βρίσκεται η εντυπωσιακά μεγάλη πλατεία η οποία μέχρι το 1992 αποτελείτο από πέντε μεγάλα, κυκλικά, ανισόπεδα, λιθόστρωτα αλώνια. Εδώ γινόταν το αλώνισμα και το λίχνισμα των καρπών και γιορτάζονταν τα πανηγύρια και οι μεγάλες γιορτές.

Δυστυχώς, σήμερα οι λιθόστρωτες επιφάνειες των αλωνιών έχουν καλυφθεί και έχει αλλάξει ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χώρου. Πάνω στην πλατεία βρίσκονται η εκκλησία και το κτίριο του πνευματικού κέντρου και το Ηρώο των πεσόντων.

Η κεντρική εκκλησία της Άρειας, αφιερωμένη στην «Κοίμηση της Θεοτόκου» είναι κτισμένη το 1866 επάνω σε άλλο προϋπάρχοντα παλαιοχριστιανικό Βυζαντινό ναό και έχει ένα θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο που φτιάχτηκε το 1893.

Στην βόρεια πλευρά του χωριού, στη κορυφή του λόφου Μαγούλα, υπάρχει η εκκλησία του πολιούχου της Άρειας Αγίου Βλασίου, μια μικρή βασιλική με επίπεδη στέγη. Παρ’όλο που ο Άγιος Βλάσης χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι βέβαιο ότι εκεί προϋπήρχε χριστιανικός ναός, αφού στη κορυφή του λόφου σημειώνεται η ύπαρξη εκκλησίας σε Ενετικό τοπογραφικό του 1714.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες μικρότερες εκκλησίες και ξωκλήσια με παλιές αγιογραφίες όπως της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ελευθερίου, της Αγίας Παρασκευή, του Μάη Θανάση, του Αγίου Θεοδοσίου και άλλα.

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες