Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

22 Απριλίου 2024

Η προσωπογραφία του Ναυπλιώτη πεζογράφου Άγγελου Τερζάκη στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου

 Τοιχογραφία σε σχολείο

Για την τοιχογραφία με την προσωπογραφία του Ναυπλιώτη πεζογράφου Άγγελου Τερζάκη που κοσμεί  από σήμερα το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, μίλησε στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων η φιλόλογος  Αλεξάνδρα Πιτουρά.
Επρόκειτο για μια ιδέα της κ. Πιτουρά, να μελετήσουν οι μαθητές ένα αυτοτελές λογοτεχνικό έργο, προκειμένου να έλθουν σε ουσιαστική επαφή και να αγαπήσουν πιο βαθιά την Λογοτεχνία. 

Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας, υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και οι μαθητές, υπό την καθοδήγησή της, μελέτησαν το μυθιστόρημα του μεγάλου Ναυπλιώτη πεζογράφου «Η Μενεξεδένια Πολιτεία». Μαζί του στοχάστηκαν, ονειρεύτηκαν, συγκινήθηκαν..
Πώς όμως θα ολοκληρωνόταν ιδανικά το πρόγραμμα αυτό;

Ο καλύτερος τρόπος, δεν ήταν άλλος από το να λάβει χώρα εικαστική παρέμβαση-τοιχογραφία, της προσωπογραφίας του συγγραφέα σε πασιφανές σημείο του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου, σχολείου στο οποίο φοιτούν οι μαθητές που μελέτησαν το έργο του. Μετά από επικοινωνία με τον καλλιτέχνη κ. Γεώργιο Δημουλά, προγραμματίστηκε η απεικόνιση του μεγάλου λογοτέχνη.
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, που σχεδιάσαμε αυτό το εγχείρημα, ονειρευόμαστε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Μπορούμε να ομορφύνουμε τη ζωή μας! Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς. Η ευθύνη είναι -κυρίως- δική μας. Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά κι έναν άλλον δρόμο. Έχουμε χρέος να τους τον δείξουμε…
Η Λογοτεχνία δεν είναι μια απόμακρη περιοχή, μια αφηρημένη κατάσταση. Αντίθετα, είναι η άλλη όψη της πραγματικότητας, τα συναισθήματα που ψάχνουν την ευκαιρία να εκφραστούν, το όνειρο χωρίς την κρυψώνα της καθημερινότητας. Κι οι λογοτέχνες, οι εραστές αυτού του ονείρου, που δεν είναι τίποτα άλλο, από την ίδια την ουσία της ζωής…" αναφέρει ανακοίνωση των συντελεστών και του Διευθυντή του Σχολείου Διονύση Μακρυπόδη.   

Αναγνώστες