Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

22 Απριλίου 2024

ΘΡΑΚΗ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΞΑΝΘΗ

ΖΩΗ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την πόλη της Ξάνθης , Απρίλιος  2024. Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η Ξάνθη αποτελεί στολίδι της Θράκης που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ευρώπη με την Ασία. Ένα  ταξίδι στην Ξάνθη θα έχει επίκεντρο τις παραδόσεις, τις δραστηριότητες στη φύση, την καλή κουζίνα αλλά και τη διασκέδαση. Η  μαγεία που ασκεί αυτός ο τόπος και στην μοναδική αίσθηση συνύπαρξης  δύο κόσμων μέσα σε έναν άχρονο τόπο. Βουνά και θάλασσα, παλιά πόλη και σύγχρονη ζωή, εκκλησίες και τζαμιά, διαφορετικές διάλεκτοι και ελληνικά, όλα κινούνται μεταξύ Δύσης και Ανατολή.

 Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής , η οποία άνθησε κυρίως κατά τον 19ο αιώνα λόγω της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού, με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην Πινακοθήκη αλλά και στον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Με τον Νέστο να αποτελεί το φυσικό της σύνορο από τη μία πλευρά, δημιουργώντας απίστευτης ομορφιάς μαιανδρισμούς καθώς διασχίζει την καταπράσινη θρακική γη, και μαζί με τη λίμνη Βιστωνίδα να μπλέκονται στην πραγματικότητα με τη θάλασσα που απλώνεται στις αμμουδερές παραλίες του νότου της, η Ξάνθη σίγουρα αγαπά τα νερά, που της χαρίζουν μαγευτικά τοπία και μια ανήσυχη, ταξιδιάρικη φύση. Στην περιοχή των υγροτόπων της, πέρα από τα πουλιά που αποτελούν θέμα του bird watching της περιοχής, λειτουργεί μια πανέμορφη αλυκή, ενώ στο γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Λάγος τα ολόφρεσκα ψάρια που αλιεύουν οι ψαράδες σερβίρονται στις ταβέρνες της περιοχής. Τόσο στο Δέλτα του ποταμού όσο και στις παραλίες διοργανώνονται κάθε χρόνο αγώνες θαλάσσιων αθλημάτων, αλλά δημιουργούνται και ομάδες rafting, canoe ή kayak στον Νέστο. Ανεβαίνοντας βόρεια, το τοπίο σταδιακά αλλάζει μέχρι να φτάσει στα πυκνά δάση Χαϊντού και Οξιά στην οροσειρά της Ροδόπης. Ακολουθώντας πεζοπορικά μονοπάτια, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας, είναι δυνατή η πρόσβαση στον καταρράκτη Λειβαδίτη, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, ενώ το δίκτυο των μονοπατιών προσφέρει αρκετές οδοιπορικές συγκινήσεις. Η επίσκεψη στα Πομακοχώρια, χτισμένα τα περισσότερα σε τόπους εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, θα σας φέρει σε επαφή με τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των Πομάκων, φιλόξενων και χαμογελαστών στην πλειοψηφία τους, προσφέροντας μια ολότελα διαφορετική εμπειρία. 

Το ξεχωριστό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και βρίσκεται ουσιαστικά πάνω σε δυο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, στον νομό Ξάνθης. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα  προς το Θρακικό πέλαγος όντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο γαλήνη και ηρεμία. Και αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ένα μαγευτικό τοπίο όπου η φύση είναι στα καλύτερά της. Όποια εποχή κι αν βρεθείς εκεί.Και πώς να μην σε συνεπάρει το τοπίο; Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της λίμνης. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι κυριολεκτικά ένας πλωτός παράδεισος.Όσον αφορά τη λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα και είναι εξίσου εντυπωσιακή έχοντας συνολική έκταση 45.000 στρέμματα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών ενώ αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 200

 


















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΖΩΗ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες