Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

24 Απριλίου 2024

Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί - Tι εντόπισε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

 Μπούρτζι

Εν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης της αφρικανικής σκόνης που έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, θολό και αποπνικτικό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σε αρκετές περιοχές της χώρας με την εικόνα, για δεύτερη μέρα, να είναι απόκοσμη. 

 





Και εάν το πορτοκαλί πέπλο που παρέπεμπε… σε Σαχάρα υποχωρεί από το μεσημέρι, η άπνοια, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα. Γεγονός που κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας και Εργασίας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη: Tι εντόπισαν οι επιστήμονες – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Τα ευρήματα του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της ΕΑΓΜΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η μελέτη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική.

Από τα στοιχεία προκύπτει αυτό που οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται χάρη σε αυτή.


Εικόνα από το μικροσκόπιο που δείχνει την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης

Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). 

Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες