Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

20 Μαΐου 2024

Τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη γιόρτασαν στον ιστορικό ναό του Άργους

 Αρτοκλασία

Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκαν οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων στην πόλη του Άργους.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως Αργολίδας Λεοντίου Ξηνταρόπουλου και του πρωτοπρεσβύτερου και προέδρου του ΙΣΚΕ π. Γεώργιου Σελλή, που παρακολούθησε αρκετός κόσμος ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Ιωάννης Μαλτέζος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κα.
Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Άργος επί τουρκοκρατίας υπήρξε τζαμί και νεκροταφείο των Τούρκων. Χτίστηκε περί το 1570-1580. Το 1871 καθαγιάσθηκε με εγκαίνια και μετετράπη σε χριστιανικό Ναό.
Αν και στο παλαιότερο Άργος υπήρχαν αρκετά κτίρια που είχαν οικοδομηθεί επί Τουρκοκρατίας, ο χρόνος και οι νέες συνθήκες τα εξαφάνισαν.
Το μοναδικό ιστορικό μνημείο εκείνης της εποχής είναι ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται ΝΑ της πόλης και στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μεσσηνίας- Αρκαδίας.
Το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται ο ναός, θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την λατρευτική ζωή του Άργους από την αρχαιότητα.
Στη θέση αυτή αναφέρεται ότι υπήρχε ναός της Νικηφόρου Αφροδίτης, ενώ λίγο δυτικότερα έχει αποκαλυφθεί αψίδα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Εκτιμάται ότι στον ίδιο χώρο υπήρχε ναός και στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.
Στις 20 Ιανουαρίου του 1938, λόγω της αρχαιολογικής του αξίας, ο ναός με Βασιλικό Διάταγμα, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. ( Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 30, τεύχος Α΄- 20/ 01/ 1938).
Ακριβή στοιχεία για την χρονολόγηση του μνημείου δεν υπάρχουν. Σίγουρα όμως είναι έργο της Α΄ Οθωμανικής περιόδου στο Άργος και θα πρέπει να κτίστηκε μεταξύ του 1570 και 1600 δηλαδή περί το τέλος του 16ου αιώνα. Πάντως αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσουλμανικά τεμένη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες