Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

29 Μαΐου 2024

Προσυνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας στο Ναύπλιο

 Βυζαντινή μουσική

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας «Ιάκωβος Ναυπλιώτης» αναγγέλλει τη διεξαγωγή Προσυνεδρίου Νοτίου Ελλάδος του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0: Ψαλτική Τέχνη, η Πρόσφυξ Ελληνίς», που θα διεξαχθεί στο Δήμο Ναυπλιέων από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1η Ιουνίου.


Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ναυπλιέων, συνδιοργανώνεται δε με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ).

Η διοργάνωση Συνεδρίων της Ιεροψαλτικής Κοινότητας αποτέλεσε διαχρονική, καταστατική επιδίωξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, η οποία κατέστη πλέον αναγκαιότητα, υπαγορευόμενη τόσο από την υποχρέωση παρακολούθησης και διαχείρισής της Ψαλτικής Τέχνης, ως Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όσο και από την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των θεσμικών ζητημάτων που ιεροψαλτικού λειτουργήματος.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας, «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0: Ψαλτική Τέχνη, η Πρόσφυξ Ελληνίς», φιλοδοξεί να κινηθεί σε διαθεματικό και διεπιστημονικό επίπεδο και να αποτελέσει πεδίο ουσιαστικής ανάδειξης της πολυσχιδούς και πολυεπίπεδης υπόστασης του σύγχρονου ψάλτη, ως μιας σημαντικής προσωπικότητας που συνδυάζει την ιδιότητα του εκκλησιαστικού λειτουργού, του πολιτιστικού διαχειριστή, του θεματοφύλακα της παράδοσης, του μουσικοπαιδαγωγού και εν τέλει του «Εθνομουσικού», δηλαδή ενός προσώπου που με τις κατάλληλες (θεσμικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές) προϋποθέσεις μπορεί να διαδραματίζει κεντρικό, παραγωγικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Παράλληλα, σκοπός του Συνεδρίου είναι η καθολική ενότητα της Ιεροψαλτικής Κοινότητας και η ουσιαστική ενεργοποίηση αξιόλογων στελεχών της, τα οποία έχουν το προνόμιο εκτός της ψαλτικής τέχνης να διακρίνονται σε μια αξιοθαύμαστη και πολυσχιδή έκταση που καλύπτει το σύνολο, σχεδόν, των επιστημονικών πεδίων και των επαγγελμάτων, διατηρώντας ένα ιδιαίτερο προνόμιο «πολυδιάστατης» οπτικής, ικανής και αναγκαίας για την ορθή αποτίμηση της αναπτυξιακής προοπτικής του Ψαλτικού Λειτουργήματος, εντός και εκτός της εκκλησιαστικής του αποστολής.

Το Συνέδριο ασφαλώς υπηρετεί και έναν δεύτερο, εξίσου βασικό ρόλο, πλάι στον επιστημονικό χαρακτήρα του, να προβάλλει στην τοπική κοινωνία αλλά και διεθνώς, την τεράστια πολιτιστική αξία της ψαλτικής τέχνης, προβάλλοντας τις διακεκριμένες χορωδίες των Συλλόγων Ιεροψαλτών, καθώς και διακεκριμένους Ιεροψάλτες – καλλιτέχνες, διανθίζοντας τις εργασίες του με Συναυλίες και κάθε λογής παράλληλα δρώμενα καλλιτεχνικής υφής.

Θέμα του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0: Ψαλτική Τέχνη, η Πρόσφυξ Ελληνίς» θα αποτελέσει η προσφυγική υπόσταση και καταγωγή της ψαλτικής τέχνης, καθώς τα κέντρα στα οποία άνθισε βρίσκονται εκτός των συνόρων της σύγχρονης Ελλάδας και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, πλήθος δασκάλων και ψαλτών εκτοπίστηκαν βιαίως από τις πατρογονικές τους εστίες και μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης (Πόλη, Σμύρνη, Πόντος) και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί το ομώνυμο λεύκωμα που επιμελήθηκε η ΟΜΣΙΕ και θα τιμηθεί ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως κορυφαίου θεματοφύλακα της ψαλτικής τέχνης και η μνήμη του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου Κανέλλου, Καθηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Τατάρνης Καρπενησίου.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Προσυνεδρίου Νότιας Ελλάδας

ΝΑΥΠΛΙΟ (ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ):

Παρασκευή 31 Μαΐου (Χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Προσκυνήματος Αγίου Ιγνατίου Ζόγκα Ελληνικού Αργολίδος):

· Συνεδρία 1η ( 10:00 – 12:00, πρωϊνή) «Το επιχειρησιακό Σχέδιο της ΟΜΣΙΕ, ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0», Παρουσίαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος της ΟΜΣΙΕ «Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης»

· Συνεδρία 2η (12:30 – 14:30, πρωϊνή) «Παρουσίαση Μελέτης Ωρίμανσης Εθνικού Ψηφιακού Αποθετηρίου Ψαλτικής Τέχνης ΟΜΣΙΕ»

· Αίθουσα Βουλευτικού – Δήμος Ναυπλιέων (19:30 – 21:00, απογευματινή) «Επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου – Βραβεύσεις Παλαιμάχων Ψαλτών / Συναυλία – Δεξίωση»

Θα ακολουθήσει, επί διήμερο, στοχώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος Αγίου ΙγνατίουΖόγκα Ελληνικού η σύγκληση 20μελούς επιτροπής επίλεκτων μελών της ψαλτικής κοινότητας, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Δελτίο ΑΠΚ της ψαλτικής, καθώς συμπληρώθηκε δεκαετία από την πρώτη συγγραφή του, από τον αείμνηστο καθηγητή Αντώνιο Αλυγιζάκη. Στο έργο της επιτροπής και προκειμένου να επιδιωχθεί η μέγιστη συναίνεση και ομοφωνία να συνδράμουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, με ειδίκευση στην διεξαγωγή δομημένου δημοκρατικού διαλόγου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με ιδιαίτερη τιμή προσκαλούμε τους ψάλτες, τους φίλους της ψαλτικής και το φιλόμουσο κοινό της Αργολίδας στην απογευματινή Επίσημη Συνεδρία του Προσυνεδρίου Νοτίου Ελλάδος του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0: Ψαλτική Τέχνη, η Πρόσφυξ Ελληνίς», που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 19:30, στον ιστορικό χώρο του κτιρίου της πρώτης Βουλής των Ελλήνων «ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ».

Ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, βούλησή μας είναι -εν όψει και των επικείμενων Ευρωεκλογών- να σημάνουμε την πανευρωπαϊκή αξία της βυζαντινής μουσικής, ως της αρχαιότερης ευρωπαϊκής μουσικής γλώσσας και ενός εξαιρετικά σημαντικού συστατικού του ευρωπαϊκού και οικουμενικού πολιτισμού.

Σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη!

Με τιμή,

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος
Κωνσταντίνος Πολίτης

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος
Δημήτριος Καρκαλάτος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας “ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ” προσκαλεί τά Μέλη του Συνδέσμου , τους συναδέλφους Ιεροψάλτες καί κάθε φιλόμουσο στην ειδική εκδήλωση ενάρξεως Προσυνεδρίου Νοτίου Ελλάδος του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο ” ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0, Ψαλτική , η Πρόσφυξ Ελληνίς”, πού θα πραγματοποιηθεί τήν Πέμπτη 30/05/2024 καί ώρα 19¨30, στήν αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων ” ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ” στο Ναύπλιο σε συνεργασία μέ τήν Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος ( ΟΜ.Σ.Ι.Ε.), όπου θά τιμηθούν ο κ. Αστέριος Δεβρελής ΄Αχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.Τ.Χ.Ε. καί ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Δαρλάσης.

Η Εκδήλωση τελεί υπό τήν αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ), της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος καί του Δήμου Ναυπλιέων.

Τήν εκδήλωση θα πλαισιώσει η Μικρή Χορωδία τής ΟΜ.Σ.Ι.Ε. με τή συμμετοχή μελών-χορωδών της χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος υπ τη Δ/νση του Χοράρχου Χαραλάμους Συμεωνίδη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δημήτριος Καρκαλάτος

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες