Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

09 Ιουνίου 2024

Ψηφίζουν... παραλία στην Αργολίδα - Πάμε για ρεκόρ αποχής από τις ευρωεκλογές

 Λουόμενοι

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον κόσμο να προτιμάει τις παραλίες από την κάλπη, εξελίσσεται μέχρι στιγμής η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών στην Αργολίδα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και των ίδιων των δημοσκόπων που συναντούν ευρύτερα απροθυμία των πολιτών να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια για τις ευρωεκλογές, η φετινή ευρωκάλπη μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ αποχής των ευρωεκλογών του 2009, όταν η συμμετοχή καταγράφηκε στο 52%. 

Και τότε όπως και σήμερα οι ευρωεκλογές γίνονταν σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο, ενώ δεν συνδυάζονταν με αυτοδιοικητική κάλπη, όπως το 2014 και το 2019, με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις η συμμετοχή να αυξηθεί σημαντικά, στα επίπεδα των εθνικών εκλογών. 

Βεβαίως, ήδη στις περασμένες εθνικές εκλογές η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 53,74%, ένα μάλλον χαμηλό ποσοστό. 
Στις δε αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά στον δεύτερο γύρο τους υπήρξαν περιπτώσεις όπου η αποχή εκτοξεύτηκε, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων και συμμετοχή 26,73%. Πρακτικά, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους πήγε στην κάλπη.
Οπως αναφέρουν έμπειροι δημοσκόποι, βάσει των ερευνών δεν μπορεί να προβλεφθεί το εύρος της αποχής. Ολοι εκτιμούν, πάντως, ότι στο τέλος η συμμετοχή δύσκολα θα είναι πάνω από το 50%, με άλλα λόγια θα δούμε αποχή-ρεκόρ.

Εμπειροι πολιτικοί παρατηρητές και στελέχη κομμάτων σταχυολογούν  τις αιτίες της αποχής. Μια πρώτη προφανής εξήγηση είναι η χαλαρότητα της κάλπης, συνδυαστικά με τον καλό καιρό. Αρκετοί πολίτες που δεν συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, αλλά και κάποιοι που συμμετέχουν προτιμούν την παραλία από μια κάλπη που δεν βγάζει ούτε κυβέρνηση ούτε δήμαρχο.
Παράλληλα, οι πολίτες έχουν... εκλογική κόπωση προερχόμενοι από μια χρονιά με τέσσερις κάλπες: δύο εθνικές εκλογές και δύο γύροι αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο που πέρασε. Ακόμα, μεγάλο μέρος των εκλογέων δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα «σκληρό» διακύβευμα στην κάλπη. Δεν θεωρούν, δηλαδή, ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα, όταν η εντολή διακυβέρνησης στη Ν.Δ. είναι νωπή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος αδιαμφισβήτητη. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, πάντως, φέρνει προετοιμασίες κυρίως... στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την κάλυψη της εκλογικής βραδιάς, με ζωντανές συνδέσεις με τις παραλίες, προκειμένου να γίνει το crash test με την εικόνα των εκλογικών κέντρων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες