Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

01 Ιουλίου 2024

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

 Περιφορά εικόνας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 ,εορτή των Αγίων Πάντων πανηγυρίζει ο ομώνυμος ιστορικός Ιερός Ναός στην συνοικία της Πρόνοιας στο Ναύπλιο.
Την παραμονή της εορτής Σάββατο 29 Ιουνίου εψάλει ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος
Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων.
Οι Άγιοι Πάντες στην Πρόνοια

Σε φυσική σπηλιά ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας, έχει διαμορφωθεί ο μικρός ναός των Αγίων Πάντων.
Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος Κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856. Στο δάπεδό του μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων , που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο.
Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών, μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, από μία απογραφή που είχε γίνει ,εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα, πως γύρω από τον ναό υπάρχουν σπίτια ”αθηέηκα και ρούσικα”. Ρώσικα λέγεται και έως και σήμερα η γειτονία γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία , βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι ο γνωστός ”ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ” φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ ,μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο την εποχή του Όθωνα από τύφο (1833-1834).
Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους.
Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας. Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες