Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

10 Ιουλίου 2024

Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στο Ναύπλιο

 Εσπερινός

Πανηγυρικά τιμάται η ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας, στην περιοχή Νέα σπίτια Τίρυνθας Ναυπλίου ,κοντά στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία.
Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Ιωάννης Γκιώνης εφημέριος της Παναγίας Τιμίας Ζώνης Τίρυνθας , ο π. Χρήστος Ιωαννίδης και ο π. Βασίλειος Γκολέμης .
Αρτοκλασία έκαναν τα μέλη του σωματείου '' Αριστείδης '' του Σωφρονιστικού καταστήματος Ναυπλίου
Βιογραφία

Η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η Θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. 
Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη.
Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. 
Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τους λόγους, τη βασάνισαν φριχτά. 

Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες