Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

24 Μαΐου 2025

Επίσκεψη Διδασκάλου στα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ναύπλιο

 Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, κατά την επίσκεψή του στο Ναύπλιο, το Σάββατο 24/5 επισκέφτηκε τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως τον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου , το τελωνείο Ναυπλίου (Νεότερο Μνημείο) και το Κτίριο Βίγγα. 
 Η επίσκεψή του ήταν μέρος μίας επί τόπου ενημέρωσης για την πορεία των έργων μιας και τα τρία μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που εκτελούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ,με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Υπουργού Λίνας Μενδώνης καθώς και του ναυπλιώτη Γενικού γραμματέα Γιώργου Διδασκάλου. 
 Τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιείται από το ΥΠΠΟ το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών στην Αργολίδα , με έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 23.000.000 ευρώ.
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου από τα πλέον εμβληματικά του μνημεία, τα τελευταία χρόνια παρουσίασε μείζονα προβλήματα υγρασίας και κατάρρευσης της στέγης του. Η αρχική φάση του μνημείου ανάγεται στο 1713, ενώ η κύρια ανακατασκευή του έγινε το 1836. Ο ναός έχει πολύ σημαντικό τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Ο ναός ακολουθεί τον τύπο της μονόχωρης βασιλικής με κλασικά και νεοβυζαντινά χαρακτηριστικά, ενώ το ξύλινο τέμπλο, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις του αποτελούν μοναδικά δείγματα τέχνης. Το έργο της αποκατάστασης του οικοδομήματος έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ τη συντήρηση του διακόσμου η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Το έργο, το οποίο αποδίδεται εκ νέου στη λατρεία το καλοκαίρι 2025, χρηματοδοτείται με 2.000.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το κτήριο του Παλιού Τελωνείου, στην παραλιακή οδό της πόλης, αποτελεί τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου. Το κτίριο, έργο ίσως του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, χτίστηκε το 1830 για χρήση ως Τελωνείο. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικά μέτρα και πατάρι. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999. Το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου αποκαθιστά το μνημείο, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων και πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών, εξυπηρετώντας τον Δήμο Ναυπλιέων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το Τελωνείο, ένα κτήριο που συζητούσαμε τουλάχιστον 15 χρόνια ότι πρέπει να αποδοθεί στην πόλη, ολοκληρώνεται και θα είναι προσβάσιμο στους Ναυπλιείς και τους επισκέπτες από τις αρχές του καλοκαιριού.

Το κτήριο Βίγγα, επί της πλατείας Συντάγματος και δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1878 σε οικόπεδο που ανήκε στον Γενναίο, γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο ισόγειό του στέγασε το τυπογραφείο της εφημερίδας «Αργολίς», έκδοση και ιδιοκτησία των αδερφών Βίγγα. Από το 1929 έως το 1930 στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργούσαν καφενείο και κουρείο, ενώ πριν την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Λέσχη Αξιωματικών. Επί ιταλικής Κατοχής, ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως Καραμπινιερία και κρατητήριο, ενώ μετά το 1945 συνέχισε να λειτουργεί ως Λέσχη Αξιωματικών.
Το κτήριο Βίγγα αποκαθίσταται, επίσης, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου. Τα δύο προαναφερθέντα μνημεία, τα οποία ολοκληρώνονται και επαναλειτουργούν εντός του τρέχοντος έτους, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ από πόρους το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ- ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το Κτήριο Βίγγα, που για χρόνια αποτελούσε πληγή στην Πλατεία Συντάγματος, αποκαθίσταται και εντός του 2025, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα μπορεί μεταστεγαστεί εκεί, επιτρέποντας έτσι να μελετηθεί σωστά το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα βενετσιάνικο κτήριο, και να αποκατασταθεί. Ένα έργο δύσκολο που πρέπει, όμως, άμεσα να δρομολογηθεί. Ο στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επένδυση σε μία πόλη με τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες