Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

17 Μαΐου 2025

Έκτακτη Γενική ενημερωτική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος στην Αργολίδα

 Συνεδρίαση

Το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στο Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική ενημερωτική συνέλευση των Ιεροψαλτών Αργολίδας.

Ο Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε ( Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος ) κ. Κωνσταντίνος Πολίτης , ενημέρωσε για διάφορα θέματα που αφορούν τον κλάδο των Ιεροψαλτών και ειδικότερη για την οργάνωση των διαδικασιών ενημέρωσης για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ιεροψαλτών και των δράσεων εν όψει της επικαιροποίησης του Δελτίου της Ψαλτικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και της Χαρτογράφησης της ψαλτικής Κοινότητας-2025 που διενεργείται από την Ομοσπονδία.

Τον πρόεδρο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, Δημήτριος Καρκαλάτος και τόνισε μεταξύ άλλων για την σπουδαιότητα της αναγνώρισης του επαγγέλματος του ιεροψάλτη από την πολιτεία.
Από το 1979 είναι η Ένωση όλων των αναγνωρισμένων Σωματείων Ιεροψαλτών της Ελλάδας με την επωνυμία «Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος - ΟΜ.Σ.Ι.Ε.», με έδρα την Αθήνα.

Οι σκοποί της Ομοσπονδίας επιτυγχάνονται μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς στόχων, με κάθε νόμιμο τρόπο που αρμόζει στη τάξη των ψαλτών και είναι οι παρακάτω:
Η προαγωγή του Ψαλτικού Λειτουργήματος μέσα στην Ελληνική κοινωνία και η εμπέδωση της πνευματικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής του αξίας.
Η προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των Ψαλτών με κάθε νόμιμο μέσο.
Η νομοθετική κατοχύρωση του Ψαλτικού Λειτουργήματος σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Εκκλησιαστικού, Διοικητικού και Εργασιακού Δικαίου.

Η διαφύλαξη της ψαλτικής κληρονομιάς, ως βασικού συστατικού του Ελληνικού Πολιτισμού και Στοιχείου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η καλλιέργεια της ψαλτικής τέχνης – βυζαντινής μουσικής. Η προβολή της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.
Η ΟΜΣΙΕ προχωράει σε μια εκτενή χαρτογράφηση της ψαλτικής κοινότητας

Στο πλαίσιο επικαιροποίησης του Δελτίου της Ψαλτικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, που τηρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος προχωράει σε μια εκτενή χαρτογράφηση της ψαλτικής κοινότητας.

Kάθε Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο παρουσιάζεται σε ένα Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, To Δελτίο για την Βυζαντινή Μουσική επιμελήθηκε και συνέταξε ο αείμνηστος καθηγητής και άρχων Πρωτοψάλτης Αντώνης Αλυγιζάκης, προ δεκαετίας, το 2015.
Κάθε Δελτίο, όπως και της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης οφείλει να συμπληρώνεται και να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 10 χρόνια ή, αν συντρέχει σοβαρός λόγος, νωρίτερα, από την ίδια την κοινότητα φορέων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και με τη συνδρομή της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτυπώνει τη ζωντανή κληρονομιά της Ελλάδας με τρόπο ευσύνοπτο.

Η πρωτοβουλία αυτή που διοργανώνεται για πρώτη φορά αποσκοπεί στην στατιστική μελέτη επιμέρους χαρακτηριστικών των μελών της κοινότητας (ηλικία, μουσική κατάρτιση, γενικό μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική ζωή, ψαλτική ενασχόληση, κ.λπ.).
Όσοι συμμετέχουν στην έρευνα διατηρούν την ανωνυμία τους, καθώς δεν καταγράφεται οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητάς τους (προσωπικής ή ηλεκτρονικής).

Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των συλλεγόμενων στοιχείων τόσο πιο αντικειμενική θα είναι και η αποτύπωση των σχετικών μεγεθών.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος
Βιογραφικό Κωνσταντίου Πολίτη

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας το 1974, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δραστηριοποιείται ως Σύμβουλος Διοίκησης σε πολυεθνικές εταιρείες. Κατάγεται από τον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας, από οικογένεια μουσικών. Συνεχίζει την παράδοση ως Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και στο ΙΒΠΜ της ΙΑΑ. 

Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος πρωτοστάτησε στην εθνική προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της ψαλτικής τέχνης ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στην UNESCO, καθώς και στη δημιουργία καινοτόμου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Ψαλτικής Τέχνης – Βυζαντινής Μουσικής” από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα τελευταία 25 χρόνια είναι ενεργό στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της ΟΝΝΕΔ (Μέλος Κεντρικής Επιτροπής) και της Νέας Δημοκρατίας (Μέλος Γραμματείας Οργανωτικού και Πρόεδρος της ΕΚΟ Αποφοίτων Ωδείων).

Είναι έγγαμος με τη φιλόλογο Ελένη Σπυράκη και πατέρας ενός τέκνου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΚΑΛΑΤΟΥ


Δημήτριος Καρκαλάτος του Κωνσταντίνου

Γραμματεύς-Λογιστής Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος

Υποδιευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.

Αργολίδος, Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου

Χοράρχης του Βυζαντινού Χορού των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Αργολίδος

Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος "ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ"

Ο Δημήτριος Καρκαλάτος του Κωνσταντίνου και της Χρυσούλας, γεννήθηκε στο Ναύπλιο το έτος 1968.
Γόνος αγροτικής οικογένειας από το χωρίον Λευκάκια Ναυπλίου με προσφυγική καταγωγή καθ΄ όσον ο παππούς του πατέρας της μητέρας του Χρυσούλας μετοίκησε στο Ναύπλιο από την Φώκαια της Μικράς Ασίας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το έτος 1922. Από ηλικίας πέντε ετών γαλουχήθηκε στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Εκκλησίας και τήν Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική από τόν πνευματικό του Πατέρα και πρώτο Δάσκαλό του Ιερέα αείμνηστο π. Ελευθέριο Τσίρο καλλίφωνο Ιερέα και γνώστη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με ιδιαίτερο χάρισμα τη μεταδοτικότητα. Ο π. Ελευθέριος Τσίρος υπήρξε από τους πρώτους και καλύτερους μαθητές του Αριστείδη Ευστρατόπουλου.

Περατώσας τις Γυμνασιακές και μεταλυκειακές σπουδές και τη στρατιωτική του θητεία, διορίστηκε το έτος 1989 Γραμματεύς - Λογιστής της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο τον Β΄ Παχή, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Από του έτους 1982 και σε ηλικία δέκα τεσσάρων ετών , διορίζεται Ιεροψάλτης του Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού Λευκακίων, εν συνεχεία Ιεροψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγίου Αδριανού και του Ι.Ν. "Ευαγγελιστρίας" Ναυπλίου. Τόν Ιούλιο τού έτους 2006 μετετέθη εκ του Ι.Ν. "Ευαγγελιστρίας' Ναυπλίου καί διορίσθη δια του υπ΄ αριθ. 810/31/07/2006 διοριστηρίου εγγράφου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Ιακώβου του Β΄ Παχή Ιεροψάλτης του Δεξιού Χορού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, όπου διακονεί , ως Πρωτοψάλτης μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής τα διδάχθηκε από τον αείμνηστο π. Ελευθέριο Τσίρο και τον Ιεροψάλτη θείο του Παναγιώτη Δαμιανό και επί εξαετία και πλέον στο Δημοτικό Ωδείο του Άργους από τον Πρωτοψάλτη και Διδάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής κ. Παναγιώτη Κωστόπουλο, όπου διδάχθηκε επιστημονικά πλέον όλα τα εγκύκλια μαθήματα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Εμαθήτευσε ακόμη στους Διακεκριμένους Πρωτοψάλτες καί Δασκάλους της Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών αειμνήστους Χρήστο Χατζηνικολάου καί Διαμαντή Μαυραγάνη καθώς και στόν Μεγάλο Δάσκαλο Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, όπου μυήθηκε στα μυστικά της Πατριαρχικής Παραδόσεως.
Τίτλοι σπουδών, Πτυχίον Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής εκ του Εθνικού Ωδείου Αθηνών με τον βαθμόν "ΑΡΙΣΤΑ" , Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής εκ του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με τον βαθμόν "ΑΡΙΣΤΑ", Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου καί τιμητικό Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής εκ του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με τόν βαθμόν "ΑΡΙΣΤΑ" .Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος "ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ" από του έτους 1985. Το δε έτος 2022 εξελέγη παμψηφεί Πρόεδρος του εν λόγω ιστορικού Συνδέσμου των Ιεροψαλτών της Αργολίδος.Από τού έτους 2007 έως και σήμερα είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ακροάσεως Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος σύμφωνα με τις διατάξεις του υπ΄ αιθ. 176/2006 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος "Περί των Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών".
Από του έτους 1990-1991 διδάσκει τήν Βυζαντινήν Εκκλησιαστικήν Μουσικήν εις την υπό ίδρυσιν υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου του Β΄ Παχή Σχολήν Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως καί από του έτους 2017, ως Αναπληρωτής Διευθυντού-Υποδιευθυντής ( αριθ. αποφ. 1253/03/10/2017), Διδάσκαλος και Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής εις την ιδρυθείσαν υπό του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου καί αναγνωρισθείσαν υπό του Υπουργείου Πολιτισμού Σχολήν Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος με αξιόλογο έργο μετά του Διευθυντού της Σχολής καί τών λοιπών Καθηγητών, στήν διάδοση και ανάδειξη της Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης στήν Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.
Από δε του έτους 2018 Διευθύνει , ως Χοράρχης τον Βυζαντινό Χορό των σπουδαστων της Σχολής συμμετέχοντας με επιτυχία σε διάφορες εκδηλώσεις καί φεστιβάλ χορωδιών , όπου τό έτος 2019 , έλαβε τιμητική διάκριση με ειδική τιμητική πλακέτα από τήν UNESKO, στο φεστιβάλ χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής του Δήμου Επιδαύρου.
Τον Μάιο του έτους 2024 τιμήθηκε , ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος με ειδική τιμητική πλακέτα εκ μέρους της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. η οποία επιδόθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ναύπλιο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας 'ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ" εν όψει του Προσυνεδρίου ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0 "Η ΠΡΟΣΦΥξ ΕΛΛΗΝΙΣ" , από τόν πρόεδρο κ. Κων/νο Πολίτη, για τη συμβολή του στήν ανάδειξη και διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής και την προαγωγή του Ιεροψαλτικού λειτουργήματος.
΄Εχει νυμφευθεί την θυγατέρα του Ιερέως Σπυρίδωνος Σταυροπούλου , Φωτεινή Σταυροπούλου με την οποία έχει αποκτήσει τρία τέκνα την Χρυσούλα, την Κατερίνα και την Κων/να- Ελένη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες