Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στο Ναύπλιο, εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή της παραλίας Καραθώνας.
Χτισμένο επάνω σε λοφίσκο με θέα την πανέμορφη παραλία και το απέραντο γαλάζιο. Κάθε χρόνο μαζεύεται στην εκκλησία πάρα πολύς κόσμος από το Ναύπλιο αλλά και τις γύρω περιοχές. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο. Γραπτή μαρτυρία για το πότε ιδρύθηκε το εκκλησάκι δεν υπάρχει αλλά βάση προφορικών μαρτυριών φαίνεται να είναι τουλάχιστον 350 ετών.Κάποτε ήταν και μετόχι της μονής Μεταμόρφωση του Σωτήρος Καραθώνας. Το εκκλησάκι αυτό μετά την διάλυση του μοναστηριού έμεινε έρημο στην τύχη του, ώσπου το 1910 το πήραν οι Υποδηματοποιοί για να το προσέχουν και να το συντηρούν. Με το πέρας του χρόνου και αφού το επάγγελμα αυτό χάθηκε η εκκλησία πέρασε στην διοίκηση της ενορίας Ευαγγελιστρίας στην Πρόνοια Ναυπλίου, όπου και ανήκει ως σήμερα. Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι συντηρείται καθόλη τη διάρκεια του έτους από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Ευαγγελίστριας.
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, «ὁ ἐπιπεσῶν ἐπὶ τὸ στῆθος τοῦ Ἰησοῦ», είναι εκείνος που έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, αλλά και τις τρεις Καθολικές Επιστολές, που φέρουν το όνομά του.
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, «ὁ ἐπιπεσῶν ἐπὶ τὸ στῆθος τοῦ Ἰησοῦ», είναι εκείνος που έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, αλλά και τις τρεις Καθολικές Επιστολές, που φέρουν το όνομά του.
Η μνήμη του Αποστόλου Ιωάννου εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή εορτή συνδέεται με την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του Ευαγγελιστού, μέσω της θαυματουργικής επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «επίγειο μάνα».
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αφού, ύστερα από θείο φωτισμό, προέβλεψε ότι επρόκειτο να μεταστεί από την παρούσα ζωή στην αιώνια και ατελεύτητη, παρέλαβε τους μαθητές του και βγήκε έξω από την Έφεσο. Εκεί σε ένα σημείο υπέδειξε να ανοιγεί τάφος. Μόλις έγινε αυτό, μπήκε μέσα ζωντανός και κοιμήθηκε με ειρήνη. Ο τάφος αυτός εφεξής έγινε πηγή ιαμάτων.
Η Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, ετελείτο στον περιφανή ναό του, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο που ονομάζεται Έβδομον, στο σημερινό Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως. Για το ναό αυτό στον Έβδομον, που υπήρχε κατά τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., γνωρίζουμε σχετικά από τον Σωκράτη τον Σχολαστικό. Κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. ο ναός του Θεολόγου ήταν καταβεβλημένος, ίσως εξαιτίας σεισμών ή καιρικών επηρειών και γι' αυτό ανήγειρε αυτόν εκ βάθρων ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Μακεδών.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, την φράση που συνεχώς έλεγε στους μαθητές του ο Απόστολος Ιωάννης: «Τεκνια, αγαπατε αλληλους» (Ιωαν. ιγ΄ 34), που σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του ρώτησαν γιατί συνεχώς τους λέει την ίδια φράση, αυτός απάντησε «διότι είναι εντολή του Κυρίου, και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί».