
Μικρός ροφός σε παραλία της Αργολίδας , Σάββατο 26 Ιουλίου 2025.
Ροφούς συναντάμε, δυστυχώς, και στις ψαραγορές ή στους ψαρομανάβηδες της γειτονιάς, σε ψαροταβέρνες, σε εστιατόρια – ακόμη και σε εκείνα που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους και θα περιμέναμε να αποφεύγουν τέτοιου είδους ατοπήματα.
Θα έπρεπε να λείπει από τον κατάλογο.
Ναι, πρόκειται για ένα ψάρι που φημίζεται για τη νοστιμιά του. Όμως βρίσκεται εδώ και καιρό στην «κόκκινη λίστα» ειδών προς εξαφάνιση του IUCN (iucnredlist.org), του Διεθνούς Οργανισμού για την Προστασία της Φύσης. Πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ιδίως στη Μεσόγειο το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, σε σημείο που ο ροφός να χαρακτηρίζεται πλέον απειλούμενο είδος. Μπορεί η αλιεία και η διακίνησή του, όταν το μήκος του ξεπερνά τα 45 εκατοστά, να μην απαγορεύεται τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ωστόσο οι ειδικοί κάνουν ισχυρή σύσταση να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του. Οι πιέσεις για αυτό το ευάλωτο είδος μεγαλώνουν. Ο κίνδυνος της εξαφάνισης έρχεται όλο και πιο κοντά.
Ο ροφός χαρακτηρίζεται ως «ο βασιλιάς των βράχων», καθώς ζει σε βραχώδεις βυθούς, και θεωρείται πολύ σημαντικό είδος. «Οι ίδιοι οι ψαράδες, από την εμπειρία τους, θα ακούσεις να λένε πως “όταν λείψει ο ροφός, χαλάει και η περιοχή”. Ξέρουν ότι η περιοχή που έχει ροφό έχει ψάρια και πως αν χαθούν οι ροφοί χάνονται και τα υπόλοιπα. Όντως η εξαφάνισή του από μία περιοχή φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά, με αρνητικό τρόπο, και πολλά άλλα είδη. Και αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πως βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση για αυτό και συστήνουμε να μην τον καταναλώνει ο κόσμος», λέει στον Γαστρονόμο ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος σε θέματα αλιείας στo WWF Ελλάς. «Είναι ένα είδος που επιτελεί έναν καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Μπορούμε να φανταστούμε τους ροφούς σαν τους λύκους της θάλασσας – είναι υψηλής κατηγορίας θηρευτές. Στα τροφικά πλέγματα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι θηρευτές έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Όσο τους αφαιρούμε, τόσο το οικοσύστημα απλοποιείται και στο τέλος ενδέχεται να καταρρεύσει κιόλας», σημειώνει με τη σειρά του ο Βαγγέλης Παράβας, βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Cyclades Preservation Fund (CPF).