Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

06 Σεπτεμβρίου 2019

Η μάρτυρας, που την αποκεφάλισαν, ενώ ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη



Είναι ένα από τα δραματικά γεγονότα της περιόδου των διωγμών κατά του Χριστιανισμού.

Η αγία Καλοδότη, που η μνήμη της εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου, ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Και μάλιστα προχωρημένης. Και η ίδια και ο σύζυγός της Κύρος ήταν Χριστιανοί.

Της ζήτησαν να προσκυνήσει στα είδωλα και να αρνηθεί το Χριστό. Ούτε καν το διανοήθηκε.

Διακήρυξε με όση δύναμη μπορούσε ότι την πίστη της δεν την αλλάζει. Δεν κάμφθηκε ούτε από τα βασανιστήρια, παρότι ήταν έγκυος.

Τα μαρτύρια τα αντιμετώπισε ως γνήσια Χριστιανή. Δεν έχασε ούτε για μια στιγμή την ηπιότητα, τη γλυκύτητα, την ανεξικακία, την πραότητά της ακόμη και προς αυτούς τους βασανιστές της.

Και σκόρπιζε γύρω της ειρήνη, όσο τραγικές και αν ήταν οι περιστάσεις. Τελικά, αφού δεν μπόρεσαν να την πείσουν και να την αλλάξουν, την αποκεφάλισαν.

Άφησε, όμως, ένα σπουδαίο δίδαγμα με τη στάση της. Στις δυσχερείς στιγμές φαίνεται η πνευματικότητα του καθενός μας.

Και τελικά κερδισμένος δεν είναι αυτός, που δεν ελέγχει τον εαυτό του, αλλά αυτός, που μπορεί να συγκρατηθεί και να δείξει ανωτερότητα.

Ακόμη και όταν υπάρχουν απέναντί μας άτομα εριστικά, αν και είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ειρηνικοί, δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο.

Τι χρειάζεται, για να το πετύχουμε; Να εφοδιαζόμαστε και να διαποτιζόμαστε καθημερινά από τη χάρη του Θεού και να τη μεταδίδουμε γύρω μας.

Έχουν κουρασθεί οι άνθρωποι να ακούνε από τους πιστούς ωραία λόγια, αλλά να μη βλέπουν πράξεις.

Να μην είμαστε οι πιστοί άκαρπα δένδρα, που ενώ γνωρίζουμε τα θελήματα του Θεού, στη ζωή μας δεν παρουσιάζουμε αντίστοιχη αρετή. Και σκανδαλίζουμε τους άλλους με την κακή μας συμπεριφορά.

Δίνουμε αφορμές σε κάποιους αδιάφορους θρησκευτικά να λένε συχνά: Γιατί να πάω στο ναό; Να είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους υποκριτές.

Βέβαια τα κακά παραδείγματα δεν δικαιώνουν τους κατηγόρους, τα οποία τα προβάλλουν ως πρόφαση για να μην πλησιάζουν την Εκκλησία.

Είναι, ωστόσο, ότι χειρότερο για την πίστη μας και για μας τους ίδιους. Γι' αυτό ας ξεριζώσουμε τα ελαττώματά μας, τις ιδιοτροπίες μας και ας καρποφορήσουμε αληθινή πίστη.

π. Ηλίας Μάκος

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες