Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

13 Ιουλίου 2022

Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο στο 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου





Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στην ιστορική Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου, στα πλαίσια του 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου που διοργανωνει ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903 – 1984)
Δωδεκανησιακή σουίτα
Της Καρπάθου – Της Καλύμνου – Τραγούδι και χορός της Ρόδου – Της Λέρου – Της Ρόδου – Τραγούδι του γάμου και χορός της Ρόδου

Pancho Vladigerov (1899 – 1978)
Classic and Romantic, κύκλος πιάνου
Rigadoon – Sarabande – Courante – Minuet – Northern Song – Pages from an Album – Short March

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Allegro – Adagio – Un poco presto e con sentimento – Presto agitato

Friedrich “Fritz” Kreisler (1875 – 1962)
Preludium and Allegro
Liebesleid
Schön Rosemarin

Isaac Albéniz – Fritz Kreisler
Tango Op. 165, No. 2
Σίμος Παπάνας, βιολί

Ο Σίμος Παπάνας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, και τις ολοκλήρωσε στο Oberlin College και το Yale Universlty στις Η.Π.Α. Καθηγητές του υπήρξαν ο Πέταρ Αρναούντοβ, ο Τάρας Γκαμπόρα, ο Έρικ Φρίντμαν (βιολί), η Μέριλιν Μακ Ντόναλντ (μπαρόκ βιολί) και ο Χρήστος Σαμαράς (σύνθεση).

Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες ως σολίστας, ή διευθύνοντας από το βιολί, μεταξύ των οποίων η Staatskapelle Dresden, ορχήστρα του θεάτρου Bolshoi, η ορχήστρα δωματίου της Ζυρίχης, η Kammerorchester Basel, η Camerata Salzburg, η Geneva Camerata, η Συμφωνική της Πράγας, η Συμφωνική της Ισλανδίας, οι κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα της Αθήνας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Φιλαρμονική της Σόφιας, οι Σολίστες της Σόφιας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, η Φιλαρμονική του Νις (Σερβία), η Συμφωνική του Μονάχου, η Φιλαρμονική ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, οι L’ Arte del Mondo (Γερμανία), οι American Bach Soloists, η New Century Chamber Orchestra (Σαν Φρανσίσκο) και η Philharmonia Moments Musicaux της Ταιβάν.

Έχει ηχογραφήσει σαν σολίστας για τις εταιρίες Deutsche Grammophon, BIS και Centaur. Μεταξύ των φεστιβάλ στα οποία έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται το φεστιβάλ του Verbier (Ελβετία), το Schleswig-Holstein (Γερμανία), το Odessa Classics (Ουκρανία), τα Sommets Musicaux Gstaad (Ελβετία), το διεθνές φεστιβάλ βιολιού της Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία), τις Baroktage Melk (Αυστρία),τα Bristol Proms (Αγγλία), το φεστιβάλ της Pollenca (Μαγιόρκα, Ισπανία), το Helicon Foundation (Νέα Υόρκη) το φεστιβάλ Αθηνών και το φεστιβάλ μουσικής του Τόκυο.
Έχει παίξει σε κάποιες από τις σημαντικοτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), το Palau de la Musica (Βαρκελώνη), η Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Αγ Πετρούπολης, η Harpa (Ρέικιαβικ) και το Herbst Theater (Σαν Φρανσίσκο).
Συνεργάζεται τακτικά με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Daniel Hope, και έχει συμπράξει στα πλαίσια μουσικής δωματίου με κορυφαίους μουσικούς, μεταξύ άλλων, των φιλαρμονικών της Βιέννης, του Βερολίνου, της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφια. Έχει διδάξει σεμινάρια σε πανεπιστήμια όπως το McGill (Μοντρεάλ, Καναδάς), το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, το University of the Pacific (Καλιφόρνια), το πανεπιστήμιο Soochow (Ταϊπέι, Ταϊβάν), η Ακαδημία Pancho Vladigerov (Σόφια, Βουλγαρία), το Πανεπιστήμιο Μακεδονιας, αλλά και στην ακαδημία της Staatskapelle Dresden. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου (Η.Π.Α., Ρωσία, Καναδάς, Περού, Ιράν, Ιαπωνία, Ταϊβάν και τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες), σε σημαντικές αίθουσες όπως η Musikverein της Βιέννης, η Tonhalle της Ζυρίχης και το National Concert Hall της Ταϊπέι, καθώς και σε θεατρικά φεστιβάλ όπου παρουσιάστηκε μουσική για θέατρο. Από το έτος 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Daniela Damianova, πιάνο

Η Daniela Damianova γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Σπούδασε πιάνο στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας (τάξη Stella Dimitrova), στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (τάξη Wolfgang Watzinger) και στην Ακαδημία Sibelius στο Ελσίνκι με τον Erik T. Tawaststjerna. Ήταν μέλος του Ιδρύματος Yehudi Menuhin και της Βιέννης Beethoven Society.


Έχει διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισπανία (διεθνής διαγωνισμός Albert Roussel-Sofia, Vienna International Piano Academy Competition κ.λπ.) και έχει τιμηθεί με το ειδικό βραβείο. για φωνητική μουσική δωματίου του Brahms Competition στο Poertschach Austria.

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως διάσημους κλαρινίστες Sharon Kam, Alfred Prince και Peter Schmidl (πρώτοι κλαρινίστες της Φιλαρμονικής της Βιέννης), φλαουτίστα Walter Auer (πρώτος φλαουτίστας της Φιλαρμονικής της Βιέννης) και ομποίστα Christian Wetzel. Από το 2006 είναι μόνιμη καθηγήτρια στο Κρατικό Ωδείο του Κλάγκενφουρτ (Αυστρία) και από το 2009 μόνιμη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες