Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

01 Ιουλίου 2022

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΣΤΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 

Στις 1 Ιουλίου  εορτή των Αγίων Αναργύρων ,εόρτασε πανηγυρικά  ο φερώνυμος Ιερό ναός  στον Εξώστη Ναυπλίου.
Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 εψάλει  ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος.

Ανήμερα της εορτής Παρασκευή1 Ιουλίου εψάλει  η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια τελέστηκε  Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο . Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο εφημέριος του ναού π. Μιχαήλ Καλαμαράς ,ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος για την τέλεση της θείας λειτουργίας καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους  Αγίους Αναργύρους.   Ο ναός ανακαινίστηκε πλήρως  με την φροντίδα του εκκλησιαστικού  συμβουλίου και την φιλότιμη δωρεά πιστών.

Ο Εξώστης είναι ένα μικρό χωριό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Άρια και ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων.

Ο οικισμός, που παλιότερα λεγόταν Μερζές, κατοικείται τουλάχιστον από την περίοδο της Ενετοκρατίας, όπου αναφέρεται σαν ζευγολατιό  Μερζέ.

Στον Εξώστη ήταν το κτήμα ενός από τους πρώτους φαρμακοποιούς που ήρθαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα και φίλος του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ο Βονιφάτιος Βοναφίν.

Ο Βοναφίν λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο στην Ελλάδα, μέσα στην πόλη του Ναυπλίου και μάλιστα, ταρίχευσε το νεκρό Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο κτήμα του Βοναφίν είναι χτισμένη η εκκλησία των ιατρών Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.

Ο Εξώστης είναι αμφιθεατρικά χτισμένος και τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη λόγω της πανοραμικής του θέας.

 
































Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες