Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

22 Ιανουαρίου 2023

Ευλογία για το Άργος η περιφορά των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού

 Περιφορά

Με κάθε λαμπρότητα η πόλη του Άργους εόρτασε την ανάμνηση της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του πολιούχο της, Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους του θαυματουργού.
Την παραμονή της εορτής Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου και συλειτουργούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.
Κατόπιν ακολούθησε λιτάνευση των Ιερών λειψάνων πέριξ του Καθεδρικού ναού. Φέτος στους εορτασμούς για τον Άγιο Πέτρο παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου από το Άργος και ολόκληρη την Αργολίδα.
Στο τέλος της Λιτανείας ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου και Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής, ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες όπου με την παρουσία τους λάμπρυναν τις εορταστικές εκδηλώσεις .
Όπως αναφέρει από το 1991 σε βιβλίο του ο τότε εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου, π. Ευάγγελος Στασινόπουλος: «Οι έρευνες για τον πολιούχο Άγιο του Άργους ξεκίνησαν το 1889 από τον θεολόγο Χρήστο Παπαοικονόμου. Από το 1894, όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός», άρχισε να εορτάζεται ο Άγιος Πέτρος κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, την ημέρα της εορτής του.
Και πέντε χρόνια αργότερα εκδόθηκε στη Ρώμη πραγματεία στα ιταλικά με τίτλο: «Ιστορία και έργα του Αγίου Πέτρου Άργους». Τα χρόνια περνούσαν και όλο και πιο πολλά στοιχεία έρχονταν στο φως για την δράση του θαυματουργού Αγίου.
Από το 1985 ο μακαριστός μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος έβαλε στόχο την επιστροφή των ιερών λειψάνων, τα οποία είχε πάρει από τον τάφο του στο Αργος ο Λατίνος επίσκοπος Σιγουντονάνι στις 21 Ιανουαρίου 1421 και τα μετέφερε στο Βατικανό.
Όπως λέει η παράδοση, όταν ανοίχτηκε ο τάφος έγινε σεισμός και αναδίνονταν αρώματα. Τότε πολλοί πιστοί πήραν μερικά από τα λείψανα που είχαν θαυματουργές ιδιότητες. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που στο Βατικανό βρέθηκε μόνο ένα μικρό μέρος των λειψάνων του Αγίου Πέτρου.
Ο μακαριστός μητροπολίτης Ιάκωβος, προκειμένου να πετύχει την επιστροφή των λειψάνων, χρειάστηκε να ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία.
Ο Θεός ευλόγησε τις συνεχείς προσπάθειες του μακαριστού Ιακώβου και με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων τα Ιερά Λείψανα περί τον μήνα Αύγουστο του 2008 εντοπίστηκαν εις την Ρωμαιοκαθολική Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, εις την Ρώμη.
Με την αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δωρίζονται από την Ρωμαιοκαθολική Μονή στον Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο και έτσι εξασφαλίζεται η επιστροφή των Ιερών Λειψάνων από την Ρώμη εις το Άργος.
Πράγματι, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008 ο μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδος με μια μικρή συνοδεία υποδέχτηκε τα Ιερά Λείψανα στα όρια του νομού Αργολίδος ,μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκινήσεως και εκκλησιαστικής κατανύξεως υποδέχεται η πόλη του Αργούς, μετά από έξι περίπου αιώνες την σεπτή σορό του επισκόπου Άργους Αγίου Πέτρου εις την είσοδο της πόλεως έξω από το Ναό του Αγίου Νικολάου.
Το πρωί της Κυριακής 27ης Ιανουαρίου 2008, στον Καθεδρικό Ναό του Άργους τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο, ο οποίος προ της λήξεως της Θείας Λειτουργίας, σε ειδική τελετή, υπογράφει δημοσίως και κάτω από τις επευφημίες του εκκλησιάσματος Δωρητήριο έγγραφο, με το οποίο δωρίζει τα Λείψανα εις την Ενορία του Αγίου Πέτρου, υπό τον όρο να μην ανοιχθεί ποτέ η Λειψανοθήκη και τα Λείψανα να παραμένουν εσαεί εις την πόλη του Άργους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες