Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

12 Μαΐου 2023

Παπά Χριστόδουλε...έτσι είναι η Παναγία μας!

 



"...Λίγο πριν την πύλη της Κουτλουμουσίου έρχονται στ' αυτιά μας ψαλμωδίες και κωδωνοκρουσίες μέσα απ το Μοναστήρι. Δέκα το πρωί…Την έκπληξή μας διαδέχεται μια όμορφη εικόνα που αντικρίζουμε άμα τη εισόδω μας. Ο Γέροντας Χριστόδουλος σήμερα εορτάζει! Μόλις είχε τελειώσει η αγρυπνία! Κυριακή μαζί με τα ονομαστήρια του Γέροντος! Πολλαπλή χαρά! Εκείνος φορώντας τον ηγουμενικό του μανδύα και κρατώντας την ράβδο του, εν πομπή κατευθύνεται προς την πανηγυρική τράπεζα! Όλες οι Καρυές βρίσκονται εδώ ! Όλες οι καλύβες και τα κελιά εκπροσωπούνται! Γνωστές μορφές γερόντων που ήρθαν για να τιμήσουν τον γλυκύτατο και πραότατο Κουτλουμουσιανό Ηγούμενο. Συναντάμε και τον πατέρα Αρσένιο από την Παναγούδα! Πάντοτε η Παναγούδα εκπροσωπείται… Κάποτε σε τούτην την αγρυπνία βρισκόταν , στο παρεκκλήσι καθισμένος απέναντι από την Φοβερά Προστασία και ο Άγιος Παϊσιος! Πόση αγάπη είχαν αυτοί οι δύο μεταξύ τους!

Και πόσο νοιαζόταν ο πατήρ Χριστόδουλος τον Άγιο! Λίγο πριν ασθενήσει βαριά ο Άγιος αν και τακτικά εκκλησιαζόταν στο μοναστήρι είχε να παρουσιαστεί περίπου σαράντα μέρες. Ανησύχησαν πάνω στην μονή οι πατέρες και κατέβηκε ως την Παναγούδα ο Γέροντας για να δει τι συμβαίνει. Χτυπούσε την πόρτα αλλά καμιά απόκριση δεν λάβαινε από μέσα! Δίνει μια με δύναμη και ανοίγει . Μόλις μπήκε μέσα γαλήνεψε μέσα του, ενώ πριν είχε ένταση και αγωνία. Βρήκε τον Άγιο να κάθεται κάτω σε ένα μαξιλαράκι και να προσεύχεται. Μπροστά του ένα τσαμπί σταφύλι και λίγο ψωμάκι.
-Γέροντα τι συμβαίνει; Με συγχωρείτε που μπήκα έτσι μέσα! Μα ανησυχήσαμε τόσες μέρες που δεν ανεβήκατε πάνω!
–Παπά Χριστόδουλε όλες αυτές τις μέρες τις πέρασα με νηστεία και προσευχή! Έρχονται πολλά άσχημα…Ας μην είναι τόσο βαριά για τους ανθρώπους! Και έτσι όπως με είδε η Παναγία μας που εξαντλήθηκα μου έφερε η ίδια αυτά εδώ να στηριχτώ λίγο! Πάρε λίγο σταφύλι!


Γεύτηκε ο πατήρ Χριστόδουλος μια γεύση άμοιαστη και ένα άρωμα πρωτόγνωρο!
–Γέροντα, σαράντα μέρες συνεχόμενες νηστεία και προσευχή!!! πως ήταν η Παναγία μας;
Του έφερε τότε μπροστά του ο Άγιος μια εικόνα της Ιεροσολυμίτισσας.
-Έτσι ακριβώς είναι η Παναγία μας, είπε! Πάντοτε έτσι εμφανίζεται! Όπως αποτυπώνεται σε αυτήν την εικόνα!
Περιμένουμε στο αρχονταρίκι να τελειώσει η τράπεζα για να πάρουμε δωμάτιο. Το τυπικό της ημέρας έχει μια σπάνια ιδιαιτερότητα. Και πάλι η πομπή εξέρχεται της τραπέζης και επιστρέφει στο καθολικό! Εκεί ψέλνονται και πάλι εόρτιοι ύμνοι της διπλής πανηγύρεως. Ο γέροντας στο τέλος δέχεται ευχές από όλους! Του φιλάμε το χέρι ευχόμενοι και εκείνος ανταποδίδει το πιο γλυκό και καταδεκτικό του χαμόγελο! Αξέχαστες θα μας μείνουν οι εξομολογήσεις του σοφού Αθωνίτη και η απίστευτη ηρεμία που σου μετέδιδε χρόνια πριν στον εξωνάρθηκα της Κουτλουμουσίου εν ώρα μεσονυχτικού. Πλέον ζυγώνει τα ογδόντα του χρόνια! Η καθολική αγάπη προς το πρόσωπό του, ευχή να γίνει Χριστιανών ανωδύνων και οσίων εσχάτων, μα και επιπλέον χρόνων πατρικής προστασίας για τα αμέτρητα πνευματικά του παιδιά. Κατηφορίζουμε ξανά για Παναγούδα! Δρομολόγιο που η ψυχή μας υπαγορεύει και ανυποχώρητα αξιώνει!...."



Νώντας Σκοπετέας
Στην ιερή μνήμη του π.Χριστοδούλου Κουτλουμουσιανού.
Απόσπασμα από το βιβλίο: "Δεν χαμηλώνει ο Άθωνας" Εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες