Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

04 Μαΐου 2023

Ενα σπάνιο πτηνό στον Υδροβιότοπο της Νέας Κίου στην Αργολίδα

 

 



Αγκαθοκαλημάνα (Spur-winged Lapwing - Vanellus spinosus) στον υδροβιότοπο της περιοχής Νέας Κίου στην Αργολίδα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023. Η Αγκαθοκαλημάνα είνα είδος χαραδριού με μήκος που φτάνει τα 27 εκατοστά.  Προτιμά να ζει στα ανοικτά εδάφη και στα έλη, ιδιαίτερα στα αλμυρά. Για φωλιά ανοίγει ένα μικρό κοίλωμα στο έδαφος. Εκεί αποθέτει τα πιτσιλωτά ελαιόχρωμα αυγά της.
Η Ελλάδα είναι απ’ ότι φαίνεται, η μοναδική χώρα της Ευρωπαικής Ηπείρου όπου φωλιάζει η Αγκαθοκαλημάνα, και στό Δέλτα του Νέστου βρίσκεται ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός της ( 50 περίπου ζευγάρια). H κομψή και όμορφη αγκαθοκαλημάνα, με καστανό–άσπρο–μαύρο πτέρωμα, είναι το σπανιότερο παρυδάτιο που φωλιάζει στην Eυρώπη και απαντάται σήμερα μόνο στη Bορειοδυτική Eλλάδα στους υγρότοπους της Aνατολικής Mακεδονίας και Θράκης. Oι κύριες περιοχές κατανομής της είναι η Aφρική και η Mέση Aνατολή.


Στην περιοχή μας η αγκαθοκαλημάνα φωλιάζει γύρω απο τις λιμνοθάλασσες και τoυς αλμυρόβαλτους, σε ήσυχες αμμοθίνες, στις εκβολές των ποταμών, μερικές φορές και σε ορυζώνες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 υπήρχαν περίπου 150–170 ζευγάρια στους υγρότοπους του Δέλτα Nέστου, Bιστωνίδας Πόρτο Λάγους, Λίμνης Mητρικού με τις θρακικές λιμνοθάλασσες και στο Δέλτα τoυ Eβρου. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, έχουν απομείνει μόνο 30–40 ζευγάρια (μείωση 70%) και κατά συνέπεια η αγκαθοκαλημάνα θεωρείται ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη πουλιών της Eυρώπης.

 





Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες